Dark
Light

Populaire oorlogscollectie Th.A. Boeree gedigitaliseerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Parachutisten tijdens operatie Market Garden
Parachutisten tijdens operatie Market Garden

Sinds dinsdag is de Collectie Boeree via internet raadpleegbaar. Het gaat om een van de meest opgevraagde oorlogscollecties van het Gelders Archief. Het Gemeentearchief Ede financierde het digitaliseringsproject.

Th.A. Boeree (1879-1968), die de naar hem genoemde collectie heeft aangelegd, was militair en amateurhistoricus. Hij heeft zich als eerste ingespannen om de gevechten bij Arnhem en Oosterbeek in september 1944, die het gevolg waren van de geallieerde operatie Market Garden, te documenteren.

Het Gemeentearchief Ede wilde investeren in digitalisering van de Collectie Boeree, omdat een aanzienlijk onderdeel van deze verzameling betrekking heeft op het verzet op de Veluwe en in het bijzonder in de gemeente Ede, waar Boeree verbleef tijdens de oorlogsjaren.

De gedigitaliseerde collectie is te vinden op de website van het Gelders Archief: www.geldersarchief.nl (zoek op ‘2171 Collectie Boeree’). In de studiezaal van het Gemeentearchief Ede is de collectie in gedigitaliseerde vorm in te zien.

Lees ook: Operatie Market Garden: doelen, tijdlijn en gevolgen

×