Postzegelvel ter ere van Jheronimus Bosch

Naar aanleiding van de vijfhonderdste sterfdag van kunstenaar Jheronimus Bosch is maandag een speciaal postzegelvel onthuld met daarop afbeeldingen van de meester zelf. PostNL ontwikkelde de postzegels samen met de stichting Jheronimus Bosch 500.

Ton Rombouts, burgemeester van Den Bosch, nam het eerste exemplaar van het postzegelvel maandag in ontvangst. Volgens hem markeert de uitgave “de betekenis van de beeldend kunstenaar Bosch”. Vanaf februari wordt de kunstenaar geëerd met een grote overzichtstentoonstelling in Het Noordbrabants Museum. Ludo Voorn van PostNL legt uit dat elke zegel een los verhaal vertelt en dat de zegels samen een geheel vormen.

“Op de rand bij iedere postzegel staat een korte toelichting, geschreven door Jos Koldeweij, hoogleraar Kunstgeschiedenis van de middeleeuwen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en groot kenner van het werk van Bosch. Zo vertelt iedere brief verstuurd met één van deze postzegels iets over het werk van Jheronimus Bosch.”

Hooiwagen van Jeroen Bosch
Hooiwagen van Jeroen Bosch

Schilderij ‘De Hooiwagen’ als basis

Ontwerper Jeroen Hoedjes van Studio Kluif nam het schilderij De Hooiwagen als basis voor het postzegelvel. Het ontwerp laat de uiteenlopende, wonderlijke personages van het schilderij zien, die als ‘helden’ op de verschillende postzegels zijn afgebeeld. “Ik selecteerde tien betekenisvolle tafereeltjes uit het schilderij, waardoor het lijkt alsof het tien aparte schilderijtjes zijn”, aldus ontwerper Jeroen Hoedjes.

Op de tien postzegels staat Nederland 1, wat betekent dat deze bedoeld zijn voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland.

- advertentie -

Boek: Jheronimus Bosch. Het complete werk

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: