Er zijn sterke vermoedens dat Jheronimus Bosch op een zeker moment zelf de kriebelziekte had, en dat de mismaakte figuren op zijn schilderijen aan de ziekte leden.
Onderzoekers van het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) van de Radboud Universiteit hebben de oorspronkelijke opdrachtgever geïdentificeerd van het ‘Laatste Oordeel’, een van de belangrijkste schilderijen van Jheronimus Bosch (1450-1516). Het onderzoeksresultaat wordt gepubliceerd in het februarinummer van The Burlington Magazine dat is gewijd aan kunst uit de Nederlanden.
Aanleiding voor de tentoonstelling is de herdenking van de 500e sterfdag van Jheronimus Bosch, geboren rond 1450 in ’s-Hertogenbosch.
Zou ie ‘t een hallucinatie hebben gevonden? Een nachtmerrie wellicht? Eén grote verzamelbak waarin al het bronmateriaal over hemzelf te vinden is?
De twee huizen naast het pand waarin Jeroen Bosch een deel van zijn duivelsche schilderijen placht te verzinnen en te maken, stortten zaterdagavond laat in.
Het hoekpand aan de Markt in ’s-Hertogenbosch dat zaterdagavond is ingestort, kende een lange en bewogen geschiedenis.
Waar de beroemde kunstenaar Jheronimus Bosch de inspiratie vond voor het afbeelden van op geld en drank beluste geestelijken is niet moeilijk vast te stellen.
Het staat er echt: Jheronimus Anthonissoen Bosch van Aken. In sierlijke letters wordt de befaamde schilder in 1487 ingeschreven in het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap.
De tentoonstelling, getiteld ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’, is georganiseerd naar aanleiding van de vijfhonderdste sterfdag van de kunstenaar.
De NTR heeft een prachtige interactieve documentaire gemaakt over Jeroen Bosch’ wereldberoemde drieluik de 'Tuin der Lusten'.
Een zestiende-eeuws werk uit het depot van het Kansas City Museum is door kenners toegeschreven aan de Nederlandse kunstenaar Jeroen Bosch.
Vanwege een grote Jeroen Bosch-tentoonstelling liet het Noord Brabantsmuseum een animatie maken over de zogenaamde 'duivelmaker'.
Deze nieuwste uitgave van Suske en Wiske speelt zich af in het 's-Hertogenbosch van de Late Middeleeuwen en draait helemaal om kunstenaar Jeroen Bosch.
Matthias van Rozemond schreef een historische roman over het leven en het werk van de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch.
Naar aanleiding van de vijfhonderdste sterfdag van kunstenaar Jheronimus Bosch is maandag een speciaal postzegelvel onthuld met daarop afbeeldingen van de meester zelf.
Tot voor kort werd aangenomen dat het triptiek afkomstig was uit de werkplaats van Jheronimus Bosch, maar gemaakt was door een van de assistenten van de meester.
Tot nu toe werd gedacht dat de tekening van de hand van een medewerker van Jeroen Bosch was.
‘De Hooiwagen’ is een van de topstukken uit de collectie van Museo Nacional del Prado in Madrid. De Spaanse koning Filips II was een groot Bosch-verzamelaar en kocht het drieluik in 1570 voor zijn privéverzameling.
Het kabinet steunt het Jeroen Bosch-jaar met vijf miljoen euro. Staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) heeft dat afgelopen weekend gezegd. In 2016 is het vijfhonderd jaar geleden dat de middeleeuwse schilder overleed en daar wordt over vier jaar met een grote manifestatie bij stilgestaan. Den Bosch – de stad waar de kunstenaar woonde, werkte en stierf – zal het kloppend
Op een beroemd paneel van de Zuid-Nederlandse schilder Jeroen Bosch (ca. 1450-1516) is tijdens een studie een vingerafdruk gevonden. Onderzoeksleider Matthijs Ilsink heeft dat gezegd tegenover de Duitse krant Die Welt.
Praten over kunst door de eeuwen in de Lage Landen zonder Pieter Bruegel de Oude te vermelden en zelfs een belangrijke plaats toe te kennen zou ongehoord zijn. Toch is er maar weinig over hem geweten. Hij is geboren tussen 1520 en 1530. Toen hij in 1551 lid werd van de Antwerpse Sint-Lucasgilde, werd hij als Peeter Brueghels ingeschreven. De