Onderzoekers van het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) van de Radboud Universiteit hebben de oorspronkelijke opdrachtgever geïdentificeerd van het ‘Laatste Oordeel’, een van de belangrijkste schilderijen van Jheronimus Bosch (1450-1516). Het onderzoeksresultaat wordt gepubliceerd in het februarinummer van The Burlington Magazine dat is gewijd aan kunst uit de Nederlanden.
Aanleiding voor de tentoonstelling is de herdenking van de 500e sterfdag van Jheronimus Bosch, geboren rond 1450 in ’s-Hertogenbosch.
Zou ie ‘t een hallucinatie hebben gevonden? Een nachtmerrie wellicht? Eén grote verzamelbak waarin al het bronmateriaal over hemzelf te vinden is?
De twee huizen naast het pand waarin Jeroen Bosch een deel van zijn duivelsche schilderijen placht te verzinnen en te maken, stortten zaterdagavond laat in.
Het hoekpand aan de Markt in ’s-Hertogenbosch dat zaterdagavond is ingestort, kende een lange en bewogen geschiedenis.
Waar de beroemde kunstenaar Jheronimus Bosch de inspiratie vond voor het afbeelden van op geld en drank beluste geestelijken is niet moeilijk vast te stellen.
Het staat er echt: Jheronimus Anthonissoen Bosch van Aken. In sierlijke letters wordt de befaamde schilder in 1487 ingeschreven in het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap.
De tentoonstelling, getiteld ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’, is georganiseerd naar aanleiding van de vijfhonderdste sterfdag van de kunstenaar.
De NTR heeft een prachtige interactieve documentaire gemaakt over Jeroen Bosch’ wereldberoemde drieluik de 'Tuin der Lusten'.
Een zestiende-eeuws werk uit het depot van het Kansas City Museum is door kenners toegeschreven aan de Nederlandse kunstenaar Jeroen Bosch.