Opdrachtgever Bosch-meesterwerk ‘Laatste Oordeel’ ontdekt

Onderzoekers van het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) van de Radboud Universiteit hebben de oorspronkelijke opdrachtgever geïdentificeerd van het ‘Laatste Oordeel’, een van de belangrijkste schilderijen van Jheronimus Bosch (1450-1516). Het onderzoeksresultaat wordt gepubliceerd in het februarinummer van The Burlington Magazine dat is gewijd aan kunst uit de Nederlanden.

De wraak van Jeroen Bosch

De twee huizen naast het pand waarin Jeroen Bosch een deel van zijn duivelsche schilderijen placht te verzinnen en te maken, stortten zaterdagavond laat in.

Financiële steun kabinet voor Jeroen Bosch-jaar

Het kabinet steunt het Jeroen Bosch-jaar met vijf miljoen euro. Staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) heeft dat afgelopen weekend gezegd. In 2016 is het vijfhonderd jaar geleden dat de middeleeuwse schilder overleed en daar wordt over vier jaar met een grote manifestatie bij stilgestaan. Den Bosch – de stad waar

Vingerafdruk gevonden op paneel Jeroen Bosch

Op een beroemd paneel van de Zuid-Nederlandse schilder Jeroen Bosch (ca. 1450-1516) is tijdens een studie een vingerafdruk gevonden. Onderzoeksleider Matthijs Ilsink heeft dat gezegd tegenover de Duitse krant Die Welt.

Bruegel of Breughel (?) en zijn Dilbeeks Openluchtmuseum

Praten over kunst door de eeuwen in de Lage Landen zonder Pieter Bruegel de Oude te vermelden en zelfs een belangrijke plaats toe te kennen zou ongehoord zijn. Toch is er maar weinig over hem geweten. Hij is geboren tussen 1520 en 1530. Toen hij in 1551 lid werd van