Prins Willem-Alexander ontvangt grote atlas VOC en WIC

Prins Willem-Alexander ontvangt een negendelige historische atlas uit handen van Henk Ottens, voorzitter van het KNAG – Foto: ANP Royal Images – Lex van Lieshout

Prins Willem-Alexander heeft dinsdag in de Indische Zaal in Paleis Noordeinde een bijzondere wetenschappelijke atlas in ontvangst genomen. De zogenaamde Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en West-Indische Compagnie bevat de complete nalatenschap aan handgetekende kaarten, plattegronden en topografische afbeeldingen van de gebieden van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1602-1799) en de West-Indische Compagnie (1621-1791).

Afb: Asia Maior/Atlas Maior

Aan de atlas is in totaal zeven jaar gewerkt. De afgelopen jaren verschenen er steeds een of meerdere delen. Met het negende deel is de atlas nu compleet. Aan de hand van authentiek zeventiende- en achttiende-eeuws kaarten- en beeldmateriaal wordt in het boekwerk een overzicht gegeven van de gebieden die destijds onder het octrooi van de VOC en WIC vielen.

De Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en West-Indische Compagni is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), het Nationaal Archief, het onderzoeksprogramma URU Explokart van de Universiteit Utrecht en Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior.

- advertentie -

De atlas bevat veel niet eerder gepubliceerde kaarten.

Gerelateerde boeken:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier