Dark
Light

Ontdekkingsreis door cultureel erfgoed van Nederland

Auteur:
2 minuten leestijd
Afbeelding uit de Bosatlas van het Cultureel Erfgoed

Bij Uitgeverij Noordhoff is recent de zeer fraaie Bosatlas van het Cultureel Erfgoed verschenen. De atlas is een boeiende ontdekkingsreis door het Nederlandse erfgoed, met veel oog voor heden en verleden.

Informatie over de geschiedenis van terpen (Bosatlas van het Cultureel Erfgoed)
Informatie over de geschiedenis van terpen (Bosatlas van het Cultureel Erfgoed)
De atlas is verdeeld in 20 thematische hoofdstukken, waarin alle aspecten van het Nederlandse erfgoed de revue passeren: monumenten als kerken, kastelen, oude postkantoren en stations, scheepswerven en pakhuizen, maar ook naoorlogse woonwijken, de Hollandse Waterlinie en het erfgoed in de voormalige koloniën als Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen.

Tuinaarde uit Hegebeintum

Tal van prachtige kaarten brengen per thema in beeld hoe het historische erfgoed over Nederland verdeeld is, telkens voorzien van informatieve teksten en sprekend fotomateriaal. Zo lezen we over de terp in het Friese Hegebeintum:

“De terp van het Friese Hegebeintum is sinds de vroegste bewoning (ca. 600 v.Chr.) regelmatig opgehoogd. Het is tegenwoordig de hoogste terp van Nederland (8,80- meter boven NAP). De omvang is evenwel niet meer wat hij is geweest. In 1870 had de terp nog een doorsnede van zo’n 300 meter, daarna werd hij (tot 1928) in etappes afgegraven. De vruchtbare grond werd als tuinaarde verkocht. Net als bij andere terpen resteert nu alleen nog het gedeelte onder de bebouwing, in dit geval een romaanse kerk uit de 11e of het begin van de 12e eeuw.” (38)

Onder teksten als hierboven staan duidelijke schema’s en overzichtskaarten afgebeeld, met dwarsdoorsnedes en chronologische ontwikkeling van de Friese terpen.

Oudste sterrenwacht ter wereld

De Bosatlas van het cultureel erfgoed
De Bosatlas van het cultureel erfgoed
We leren dat de oudste sterrenwacht ter wereld in de zeventiende eeuw is opgericht in Leiden, aan de universiteit aldaar. Op het Academiegebouw werd een houten toren gezet om de hemel te kunnen bestuderen:

“Deze sterrenwacht bestaat niet meer, wel de opvolger aan de Witte Singel uit 1861, naast de Hortus. Ook de 17e-eeuwse sterrenwacht in de Utrechtse Smeetoren (sinds 1642) is in de 19e eeuw afgebroken. De vervanger, op het bastion Sonnenborgh, werd in 1854 ingericht door de natuurkundige Buys Ballot, die er ook een weerstation onderbracht (het latere KNMI). Sonnenborgh is tot 1896 gebruikt voor de wetenschap; nu is het een museum. Het complex bevat een aantal kijkinstrumenten.” (283)

De atlas sluit af met erfgoedkaarten van 25 Nederlandse steden, die de weg wijzen naar vele honderden grote en kleine bijzondere monumenten.

Bekijk dit boek bij:

Bestel dit boek bij de Historiek Geschiedeniswinkel

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×