Dark
Light

Recordbedragen voor werken Salvador Dalí

Auteur:
1 minuut leestijd

Studie voor Honing en Bloed – Dalí
Twee schilderijen van de Spaanse kunstschilder Salvador Dalí zijn deze week voor enorme bedragen geveild.

Woensdag werd Dalí’s werk Studie voor Honing en Bloed uit 1926-27 bij Christie’s geveild voor bijna 4,8 miljoen euro. De hoogste veilingprijs ooit voor een werk van de Spaanse surrealist.

Donderdagavond werd bij Sotheby’s in Londen eveneens een werk van Dalí geveild. Voor dit bekende schilderij, getiteld Portrait de Paul Eluard,betaalde een anonieme koper maar liefst 15,8 miljoen euro. Drie keer meer dan verwacht en een nieuw veilingrecord voor de surrealist.

Dalí maakte Portrait de Paul Eluard in 1929. Dit nadat hij Paul Eluard, een Franse dichter en een van de gondleggers van het surrealisme, in Parijs had ontmoet. De ontmoeting had een belangrijke invloed op het leven en het oeuvre van Salvador Dalí.

Het schilderij van Dalí maakte onderdeel uit van de privé-collectie Looking Closely. Het stuk uit deze collectie dat het meeste opbracht was Three Studies for a Portrait of Lucian Freud van de Britse schilder Francis Bacon. Voor dit werk werd 27 miljoen euro betaald, meer dan het dubbele van de richtprijs.Bacon maakte dit werk in 1964 en was sinds 1965 niet meer in het openbaar te zien geweest. Op het triptiek beeldde hij driemaal de Britse kunstschilder Lucian Freud af. Bacon en Freund ontmoetten elkaar in 1945 en waren lange tijd zeer goed bevriend. In de jaren zeventig bekoelde die vriendschap vanwege een meningsverschil.


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×