Dark
Light

Redmond O’Hanlon ontdekt lang verdwenen kannibalenhoofd

Auteur:
1 minuut leestijd

Het hoofd van de kannibalenhoofdman - Foto: O’Hanlons Helden
Het hoofd van de kannibalenhoofdman – Foto: O’Hanlons Helden
Tijdens de opnames van de VPRO-serie O’Hanlons Helden heeft presentator Redmond O‘Hanlon het verdwenen hoofd van een beruchte kannibaal ontdekt. Het hoofd, dat eind negentiende eeuw uit Papoea-Nieuw-Guinea werd meegenomen, vond hij op een zolder van een klein museum in Florence, Italië. Het museum weigert het hoofd tentoon te stellen uit vrees dat de stam het hoofd terug wil.


Het verdwenen hoofd zoals afgebeeld in de boeken van Luigi D’Albertis
Het verdwenen hoofd zoals afgebeeld in de boeken van Luigi D’Albertis
In de laatste twee afleveringen van de serie reist Redmond O’Hanlon in de voetsporen van de Italiaanse ontdekkingsreiziger Luigi D’Albertis. Toen deze in de negentiende eeuw een bezoek aan Papoea-Nieuw-Guinea bracht stuitten de expeditieleden op een groep kannibalen. Tijdens een gevecht werd de hoofdman van deze kannibalen doodgeschoten. D’Albertis liet het hoofd van de hierna man afzagen en zette het in een glazen pot met alcohol.

De Italiaanse ontdekkingsreiziger Luigi D’Albertis kwam terug uit Papoea-Nieuw-Guinea met het afgehakte hoofd van de neergeschoten kannibaal bij zich. In zijn boek What I did and What I saw staat een foto van het hoofd.

O’Hanlon ontdekte diep in de binnenlanden van Papoea-Nieuw-Guinea de stam en familieleden van de mysterieuze man van het afgehakte hoofd. Hij bracht echter ook een bezoek aan de familie van D’Albertis in Italië. Zijn kleinkinderen weten nog hoe het hoofd ooit in een glazen pot op een tafel in de gang stond. Ze waren er doodsbang voor.

Niemand wist echter te vertellen waar het hoofd gebleven was. O’Hanlon bezocht verschillende musea en vond het afgezaagde hoofd uiteindelijk aan op een zolder van een klein museum in Florence.

Het verhaal van Luigi D’Albertis staat centraal in de laatste twee afleveringen van O’Hanlons Helden. De afleveringen, getiteld De koppensneller van Genua, zijn te zien op zondag 12 en zondag 19 januari om 20:20 uur op Nederland 2.

Lees ook: “Hey, mr. Darwin! I really dig your show!”

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×