Week van de koloniale geschiedenis

Regisseur Zorba de Griek overleden

Zorba de Griek – Afb: Still YouTube
Op 89-jarige leeftijd is de Grieks-Cypriotische cineast Michel Cocayannis in zijn woonplaats Athene overleden. Hij regisseerde de wereldberoemde film Zorba de Griek. Hij is overleden in het ziekenhuis waar hij tien dagen geleden was opgenomen, zo meldt persbureau AFP.

De cineast werd in 1922 geboren op Cyprus. In 1955 brak hij door met de film Stella, de Griekse versie van Carmen, die op het filmfestival in Cannes werd vertoond en daar verschillende prijzen pakte.Daarna maakte hij verschillende films die op de Griekse mythologie waren gebaseerd. Zijn grootste succes kwam in 1964 met de film Zorba de Griek.

- advertentie -

Deze film uit 1964 is gebaseerd op een roman van Nikos Kazantzakis uit 1952 over de vriendschap tussen een Engelse schrijver en de mysterieuze mijnwerker Alexis Zorba. Acteur Anthony Quinn nam de rol van de Griekse mijnwerker op zich. De film, drie Amerikaanse Oscars won, werd mede beroemd door de muziek van componist Mikis Théodorakis.

  • DVD: Zorba the Greek
  • Boek: Zorba the Greek

Beroemde dansscene: ‘Zorba’s dance’

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: