Rembrandts ‘Saskia van Uylenburgh’ voor het eerst in Nederland

Saskia van Uylenburgh – Rembrandt van Rijn (Collectie the National Gallery of Washington, Washington)

Het Amsterdam Museum ontvangt een bijzonder bruikleen van de National Gallery of Art in Washington. Rembrandts portret van Saskia van Uylenburgh is vanaf 2 augustus 2013, de geboortedag van Saskia, twee jaar lang te zien in het Amsterdamse museum te bewonderen.

Zelfportret Rembrandt (1658)


Het schilderij is nog nooit eerder tentoongesteld in Nederland en komt te hangen in Amsterdam DNA, de vaste opstelling van het museum.

Het portret van Saskia van Uylenburgh toont volgens het Amsterdam Museum zowel het meesterschap als het persoonlijke verhaal van Rembrandt. Waarschijnlijk begon Rembrandt in 1634/1635, kort na zijn huwelijk met Saskia, aan het portret maar voltooide hij het pas enkele jaren later, tegen 1640. Het recent gerestaureerde schilderij is in Europa voor het laatst tentoongesteld in 1894 in Parijs en wordt nu voor het eerst in Nederland in een museale setting getoond.

- advertentie -

Eerste vrouw

Saskia van Uylenburgh (1612–1642) was de eerste vrouw van Rembrandt van Rijn (1606–1669). Afkomstig uit een goede Friese familie, trouwde zij in 1634 met Rembrandt. Samen kregen ze vier kinderen, waarvan alleen Titus overleefde. Saskia overleed in 1642, op negenentwintigjarige leeftijd. Ze ligt begraven in de Oude Kerk in Amsterdam.

Rembrandts Saskia is vanaf 2 augustus te zien in het Amsterdam Museum. Dit valt samen met haar geboortedag. Wie ook op 2 augustus jarig is mag het museum die dag daarom samen met een vriend of vriendin gratis bezoeken.

Gerelateerde boeken:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier