Restauratie Lam Gods is begonnen

Lam Gods, geopend
Lam Gods, geopend

In Gent is dinsdag de restauratie begonnen van het vijftiende-eeuwse altaarstuk het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. De restauratie gaat maar liefst vijf jaar duren.

Het Lam Gods is een vijftiende-eeuws meesterwerk van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Het werk wordt wereldwijd beschouwd als een van dé meesterwerken van de Vlaamse Primitieven. De restauratie van het drieluik wordt dan ook door veel specialisten van de Vlaamse Primitieven op de voet gevolgd.

Sint-Baafskathedraal in Gent – Foto: CC/Donar Reiskoffer
De restauratie van het Lam Gods is nodig om de verdere verharding van oude vernislagen, die een bedreiging vormt voor de picturale laag van het Lam Gods, te voorkomen. Het vijf jaar durende restauratieproject kost in totaal 1,4 miljoen euro.

Tachtig procent van dat bedrag wordt betaald door Vlaamse overheid. De helft door het ministerie van Geert Bourgeois (Onroerend Erfgoed) en de andere helft door het ministerie van Joke Schauvliege (Cultuur). Daarnaast sponsort het Fonds Inbev-Baillet Latour het project voor twintig procent van het restauratiebedrag.

De restauratie wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en is opgedeeld in drie periodes, waarbij steeds één derde van de panelen wordt verplaatst naarhet Museum voor Schone Kunsten (MSK); twee derde van het altaarstuk blijft in de Sint-Baafskathedraal in Gent. De werkzaamheden zullen te volgen zijn van achter een glazen wand. Ook zullen drie camera’s opnamen maken en de beelden doorsturen naar het Caermersklooster in Gent.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: