RKD op zoek naar laatste deel aankoopbedrag archief Jef Van der Veken

1 minuut leestijd
Paneel van de Rechtvaardige Rechters door Jan Van der Veken
Paneel van de Rechtvaardige Rechters door Jan Van der Veken

Paneel van de Rechtvaardige Rechters door Jef Van der Veken
Paneel van de Rechtvaardige Rechters door Jef Van der Veken
Het Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis (RKD) heeft de hand weten te leggen op het archief van de bekende Belgische schilder-restaurateur Jef Van der Veken (1872-1964). Om het laatste deel van het aankoopbedrag binnen te halen, heeft het instituut een crowdfundingactie opgezet.

Jef Van der Veken is vooral bekend om zijn kopie van het paneel van de Rechtvaardige Rechters van het vijftiende-eeuwse altaarstuk Lam Gods. Het origineel werd in 1934 gestolen. Omdat het paneel nooit werd teruggevonden, maakt de kopie door Van der Veken tot op de dag van vandaag deel uit van het altaarstuk.

De Belg was berucht om de vele vervalsingen die hij maakte naar Vlaamse primitieven, maar werd daarnaast bewonderd om zijn grote vakkundigheid als restaurator. Het RKD:

Het archief van Van der Veken biedt een onthullend kijkje in de keuken van de vakman. Het is daarom van groot belang dat dit archief behouden blijft voor nader onderzoek. Helaas ontbreekt nog een klein gedeelte van het aankoopbedrag

Volgens het RKD is Van der Vekens archief van van groot belang voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse en Belgische restauratiegeschiedenis. Om het archief in zijn geheel in bezit te krijgen is een crowdfundingactie opgezet. Wie meer dan duizend euro doneert maakt kans op een bezoek aan het restauratieatelier in Gent waar het Lam Gods momenteel wordt gerestaureerd. Kleinere schenkingen worden onder meer beloond met reproducties, een bezoek aan het RKD en ansichtkaarten.

Bezoek de RKD-website voor meer informatie.

Promotievideo voor de crowdfundingactie

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×