Dark
Light

Gestolen paneel ‘Lam Gods’ in boedel oud-minister De Schryver

Auteur:
2 minuten leestijd

Een opzienbarend bericht in De Standaard van afgelopen zaterdag. Het gestolen paneel van het wereldberoemde vijftiende-eeuwse altaarstuk De Aanbidding van het Lam Gods zou zich volgens twee anonieme tipgevers in de nalatenschap van de Belgische oud-minister August De Schryver bevinden.

Het nieuws komt op een bijzonder moment naar buiten. Maandag is namelijk de langverwachte restauratie van het drieluik van de gebroeders Hubert en Jan Van Eyck begonnen. De restauratie van het monumentale werk gaat maar liefst vijf jaar duren.

Sinds 1934 mist er een origineel paneel van het wereldberoemde altaarstuk. Het gaat om het paneel Rechtvaardige rechters. Samen met een ander paneel, genaamd Heilige Johannes de Doper, werd het in de nacht van 10 op 11 april 1934 uit de Sint-Baafskathedraal in Gent gestolen. Het laatstgenoemde paneel werd twee weken later teruggevonden in een bagageruimte van een station in Brussel, maar het andere paneel is nooit meer gezien.

Een dief eiste een hoog losgeld en hoewel de kerk aanvankelijk bereid was om in de buidel te tasten liepen onderhandelingen op niets uit. Al tientallen jaren wordt er nu gespeculeerd over het gestolen paneel en steeds gaan er andere verhalen rond. Een hardnekkig gerucht zegt dat het originele paneel zich onder de kopie van het paneel bevindt dat later door Jef Van der Veken werd gemaakt. Radiografische opnamen maakten halverwege de jaren tachtig duidelijk dit hoogstwaarschijnlijk niet het geval is.

Nu is er dus weer eens een nieuw verhaal over het paneel. De Standaard meldt dat het bisdom is benaderd door twee anonieme tipgevers die aangaven dat het paneel in bezit zou zijn van de familie van de in 1991 overleden Belgische oud-minister August De Schryver.

De eerste tipgever was een bejaarde man die het bisdom liet weten als tussenpersoon te willen optreden voor de familie. Die zou bereid zijn het werk terug te geven. Zes maanden later werd het bisdom gebeld door een wat jonger klinkende man die aangaf dat er slecht nieuws was: de familie was inmiddels verdeeld geraakt over de eventuele teruggave van het paneel. Nabestaanden van de katholieke oud-minister ontkennen volgens De Standaard dat zij iets met het gestolen paneel van doen hebben. Lees verder bij De Standaard.

Het geopende drieluik
×