Dark
Light

De Rietveldstoel of Rood-blauwe stoel

“De eerste moderne stoel ter wereld”
Auteur:
2 minuten leestijd
De Rietveldstoel of Rood-blauwe stoel
De Rietveldstoel of Rood-blauwe stoel (Publiek Domein - wiki)

De Rietveldstoel, ook wel bekend als de Rood-blauwe stoel, is een van de beroemdste stoelontwerpen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis. De Rietveldstoel is in de jaren 1919-1923 vervaardigd door de bekende Nederlandse architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld (1888-1964). De stoel is een typisch voorbeeld van de kunstbeweging De Stijl, die in het interbellum floreerde.

Onbeschilderde Rietveldstoel. Afgebeeld als Bijlage XXII in De Stijl, 2e jaargang, nummer 11, september 1919
Onbeschilderde Rietveldstoel. Afgebeeld als Bijlage XXII in De Stijl, 2e jaargang, nummer 11, september 1919 (Publiek Domein – wiki)
Volgens historica Marijke Kuper, een bekende Rietveld-specialist en -maakster van het boek en de documentaire De stoel van Rietveld (2011), is de Rietveldstoel in 1919 voor het eerst door Gerrit Rietveld gemaakt. Hij maakte de stoel naar aanleiding van een prijsvraag. De bedoeling was een stoel te ontworpen die niet meer dan 35 gulden kostte. Rietveld won de prijsvraag niet, maar ontwierp wel de eerste moderne stoel uit de Nederlandse geschiedenis.

Sinds 1971 heeft de Italiaanse meubelmaker Cassina de rechten op de productie van replica’s van deze stoel. De meubelfabrikant verkoopt dit type stoelen voor zo’n 2000 euro per stuk. Elk jaar fabriceert Cassina zo’n zestig stuks Rietveld-stoelen.

Kenmerken van De Stijl & de Rietveldstoel

De Rood-blauwe stoel van Rietveld is kenmerkend voor de kunststroming De Stijl, die na 1917 in Nederland opgang maakte. Tot deze kunstbeweging behoorden naast Rietveld ook bekende kunstenaars en ontwerpers als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Bart van der Leck. De Belangrijkste Kenmerken van de kunst van De Stijl zijn het gebruik van primaire kleuren als rood, blauw en geel, vermengd met wit, grijs en zwart; gebruik van de meest elementaire vormen (rechte horizontale en verticale lijnen, blokken en cirkels) en asymmetrische composities.

Deze modernistische kenmerken zien we terug in de Rietveldstoel. De stoel is uiterst minimalistisch en strak ontworpen. De stoel bestaat uit dertien vierkanten latten van beukenhout, een triplex stoelzitting en natuurlijk een leuning voor de rug. Het geheel wordt bijeengehouden door zestien ronde pennen van beukenhout, ofwel ‘deuvels’. Qua kleurengebruik is de stoel eenvoudig gehouden: Rietveld gebruikte de kleuren rood, blauw, geel en zwart.

De stoel zit overigens, volgen diverse meubelexperts, niet echt lekker. De stoel zit hard. Maar met kussentjes erop is de stoel wel prima bruikbaar als leesstoel, aldus kenners.

Ook interessant: De Stijl – Kenmerken en achtergrond van de kunstbeweging
Boek: I love you, Rietveld – Jessica van Geel

Bronnen

Internet
-https://www.ad.nl/utrecht/de-rietveldstoel-is-100-jaar-maar-zit-je-er-nou-eigenlijk-lekker-in~a2ca4746/
-http://rietveldstoel.com/rood-blauwe-rietveld-stoel/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Rood-blauwe_stoel

×