Dark
Light

Rijksmuseum over geschiedenis homoseksualiteit

Auteur:
1 minuut leestijd
Cornelis Evertsen, luitenant-admiraal van Zeeland, Nicolaes Maes, 1680
Cornelis Evertsen, luitenant-admiraal van Zeeland, Nicolaes Maes, 1680

Naar aanleiding van de jaarlijkse Gay Pride heeft het Rijksmuseum een speciale ‘roze’ rondleiding ontwikkeld, waarin museumobjecten het verhaal vertellen van de geschiedenis van de homoseksualiteit in Nederland, van de zestiende tot en met de twintigste eeuw.

Verschillende voorwerpen in de collectie van het Rijksmuseum verwijzen naar de bewogen en woelige geschiedenis van homoseksualiteit van mannen en vrouwen in Nederland.

“Van een gebrandschilderd raam via een achttiende-eeuwse secretaire en een schilderij van Jacob de Wit tot aan een leunstoel ontworpen door Gerrit Rietveld, ze vertellen allemaal een ‘roze verhaal’. Natuurlijk ontbreken ook de ‘bekende Nederlanders’ niet: koning Willem II en koning-standhouder Willem III die – misschien – een affaire had met zijn luitenant-generaal Cornelis Evertsen?” (afbeelding)

De roze rondleidingen zijn van 29 juli tot en met 1 augustus dagelijks te volgen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

×