Rijksmuseum toont ‘vroege bloemen’ van Piet Mondriaan

/
1 minuut leestijd
Mondriaans bloemen (Rijksmuseum)
Mondriaans bloemen (Rijksmuseum)

Het Rijksmuseum toont vanaf deze week een selectie vroege bloemtekeningen- en schilderingen van Piet Mondriaan. Het is volgens het museum voor het eerst dat in Nederland aandacht op de bloemen van Mondriaan wordt gevestigd.

Piet Mondriaan (1872-1944) tekende en schilderde tussen 1900-1912 verschillende bloemen, zoals de zonnebloem en de chrysant. Het Rijksmuseum:

“Op zijn tekeningen gaf Mondriaan meestal één bloem weer; als triomferende solist maar soms ook als kwetsbare eenling. De bloemen kunnen mystieke begrippen uitdrukken en komen voort uit zijn fascinatie voor de cyclus en krachten van de natuur. Deze werken worden in Nederland nog altijd als ‘potboilers’ beschouwd: werken die hij maakte omdat daarvoor wél kopers waren, in tegenstelling tot zijn abstracte werk.”

De bruiklenen die in Amsterdam getoond worden, zijn afkomstig uit het Gemeentemuseum in Den Haag en een particuliere collectie. De werken zijn tot en met 13 april 2017 te zien in de collectie van de 20ste eeuw op de bovenste verdieping van het Rijksmuseum.

Nieuwe biografie: Piet Mondriaan – Een nieuwe kunst voor een ongekend leven

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

12 december 1933 – De Mona Lisa wordt teruggevonden

Hierna verschenen

23 december 1888 – Vincent van Gogh verliest een deel van zijn oor

0
Reageren op dit bericht?x