Dark
Light

Rijksmuseum toont kostuum- en modeprenten

Auteur:
1 minuut leestijd
Winter Wenceslaus Hollar, 1643 (Rijksmuseum)
Winter Wenceslaus Hollar, 1643 (Rijksmuseum)

Het Rijksmuseum staat met een nieuwe tentoonstelling, New for Now – The origin of fashion magazines, stil bij de geschiedenis van de mode. Het toont een overzicht uit de eigen collectie kostuum- en modeprenten.

Op ruim 300 prenten is de verandering van de vrouwen- en mannenmode van 1600 tot de eerste helft van de twintigste eeuw en de ontwikkeling van het modetijdschrift tot de modeglossy’s zoals wij die vandaag de dag kennen te zien. De tentoonstelling is vormgegeven door ontwerper en gastconservator Christian Borstlap. Ook mode-illustratoren Piet Paris en Quentin Jones werkten aan de tentoonstelling mee.

Het Rijksmuseum:

“De uitgevers van modeprenten doen er alles aan om hun product zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zij trekken hiervoor bekwame tekenaars aan, van wie sommige zich specialiseren in tot ware ‘mode-illustratoren’. Het is de kunst om de modellen op de prenten zo vakkundig mogelijk en met een groot gevoel van elegantie in beeld te brengen. Voor het overbrengen van de schetsmatig weergegeven ontwerpen in een reproduceerbare gravure was de prentkunstenaar verantwoordelijk. Een zogenaamde ‘colorist’ kleurde vervolgens iedere afbeelding afzonderlijk met de hand in.”

Magasin des Modes Nouvelles Françaises et Anglaises, 20 février 1788, Pl. 1,2 (Rijksmuseum)
Magasin des Modes Nouvelles Françaises et Anglaises, 20 février 1788, Pl. 1,2 (Rijksmuseum)

‘Mode is Kunst’

New for Now toont onder andere prenten van modeontwerper Paul Poiret. Met zijn uitspraak ‘Mode is Kunst’ luidde hij een nieuw tijdperk in. Zo presenteerde hij zijn ontwerpen in twee kunstzinnig ontworpen series in felle gedekte kleuren, die inspiratie zijn voor enkele artistiek hoogwaardige modetijdschriften.

New for Now. The Origin of Fashion Magazines is tot en met 27 september 2015 te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum

Boek: Mode in het juiste perspectief

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×