Dark
Light

RKD verwerft uniek archief Kees van Dongen

1 minuut leestijd
Jasmy poserend voor Van Dongen, 1925
Jasmy poserend voor Van Dongen, 1925

Brieven van Van Dongen aan Jasmy, 1924 (RKD)
Brieven van Van Dongen aan Jasmy, 1924 (RKD)
Het RKD – Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis – heeft een uniek en nagenoeg compleet archief van Kees van Dongen (1877-1968) te verwerven.

Jasmy poserend voor Van Dongen, 1925
Jasmy poserend voor Van Dongen, 1925 (RKD)
Het gaat onder meer om geïllustreerde brieven van de kunstenaar aan zijn vriendin Jasmy, biografische foto’s, schetsboekjes, een biografisch manuscript, briefkaarten en brieven van diverse kunstenaars, filmsterren, dichters en schrijvers uit de periode van ongeveer 1910 tot 1946. Volgens het RKD geeft het archief een beeld van zowel Van Dongens kunstenaarschap als zijn persoonlijkheid in de tijd dat hij wereldwijd roem verwierf.

“Bronnen en documentatie over Van Dongen zijn schaars. Dit staat in groot contrast tot de belangstelling voor Van Dongen en de aanwezigheid van zijn werk in tal van Nederlandse en
internationale museale en particuliere collecties. De kunstenaar zelf documenteerde zijn werk nauwelijks en liet geen systematisch archief na.”

Pas recent bleek dat zijn levensgezellin uit de ‘roaring twenties’, ontwerpster en beau-monde figuur Léa Jacob (?-1950), beter bekend als Jasmy, een grote hoeveelheid brieven, biografische, fotografische en oeuvredocumentatie van de kunstenaar bijhield én bewaarde. Via haar erven kwam dit geheel onbekende archief onlangs in Parijs ter veiling. Hoeveel het RKD voor het archief betaald heeft is niet bekendgemaakt.

Onlosmakelijke eenheid

Het archief- en documentatiemateriaal betreft voornamelijk de periode van de relatie van Van Dongen en Jasmy, 1916-1928, en deels de jaren tot ongeveer 1946. Juist in de eerstgenoemde periode oogstte Van Dongen het grote succes in Parijs dat hem wereldwijd roem verschafte, als schilder van het mondaine leven.

“Een eindeloze reeks krantenberichten en publicaties verspreidde zijn faam; werk en roem werden een onlosmakelijke eenheid. De verworven documenten laten zien hoe die roem groeide en deel uitmaakte van een milieu met theater-, film- en modepersoonlijkheden. Van Dongen en Jasmy waren hierin spilfiguren, als sterren dirigeerden zij hun succes.”

Het RKD stelt de komende jaren archief- en beeldmateriaal van de Nederlandse hoofdfiguren van de moderne beeldende kunst digitaal beschikbaar. De ‘grote drie’ op het gebied van de vroegmoderne kunst, Vincent van Gogh, Kees van Dongen, en Piet Mondriaan, staan hierbij centraal.

×