Dark
Light

Robert McGee, gescalpeerd door Little Turtle (1864)

Auteur:
1 minuut leestijd
Robert McGee, gescalpeerd door Little Turtle (1864)
Robert McGee, gescalpeerd door Little Turtle (1864)

Bijgaande foto werd in 1890 gemaakt. Te zien is emigrant Robert McGee. Als kind werd hij door indianen gescalpeerd. Robert McGee was een kind van emigranten en reisde op een dag samen met zijn ouders naar het westen, op zoek naar een beter bestaan.

Robert McGee, gescalpeerd door Little Turtle (Foto: ca. 1890)
Robert McGee, gescalpeerd door Little Turtle (Foto: ca. 1890)
Onderweg naar Kansas overleden de ouders van de nog jonge Robert die er daarna helemaal alleen voor stond. Hij meldde zich aan bij het leger maar werd vanwege zijn leeftijd geweigerd.

Sioux-indianen

In 1864 vond hij een baan bij de spoorwegen. In de zomer vertrok hij als arbeider per trein vanuit Fort Leavenworth richting Fort Union. Omdat dit een vrij gevaarlijk traject was, reisden er leden van het Amerikaanse leger mee. Op 18 juli bereikte de trein de omgeving van Fort Larned. De soldaten verwachtten nu niet veel problemen meer met indianen. Erg waakzaam waren ze niet meer en dat bleek niet zo handig. De trein werd tegen het eind van de middag plotseling aangevallen door zo’n 150 Sioux-indianen onder leiding van opperhoofd Little Turtle. De emigranten en soldaten werden afgeslacht.

Gescalpeerd

Robert McGee was de enige overlevende en verklaarde later over wat er gebeurd was. Hij herinnerde zich dat hij door een aantal indianen naar het opperhoofd was gebracht. Nadat die met een revolver op hem had geschoten, was hij met pijlen beschoten zodat hij niet meer weg kon komen. Robert McGee werd vervolgens door het opperhoofd gescalpeerd. De indianen lieten hem voor dood achter.

Zo’n twee uur later vonden soldaten van een nabijgelegen post de lichamen van de afgemaakte mannen. Alleen Robert McGee bleek nog te leven. Hij werd behandeld en herstelde wonder boven wonder van zijn verwondingen. Bovenstaande foto werd zo’n vijfentwintig jaar na het incident gemaakt.

×