Dark
Light

Pontiac (ca. 1720-1769) – Opperhoofd Ottawa-indianen

Pontiac’s War
Auteur:
2 minuten leestijd
Opperhoofd Pontiac
Opperhoofd Pontiac

Het indiaanse opperhoofd Pontiac is met name bekend vanwege de naar hem vernoemde Pontiac’s War, een opstand van indianen in de jaren 1763–64. In deze periode wisten indianen meerdere Britse forten in te nemen.

Chief Pontiac (schilderij van John M. Stanley)
Chief Pontiac (schilderij van John M. Stanley)
Over het leven van Pontiac (ook wel Obwandiyag genoemd) is vrij weinig bekend. Hij zou rond 1720 geboren zijn in de buurt van de Maumee-rivier in de huidige staat Ohio. In de jaren 1750 kwam hij aan het hoofd te staan van een confederatie van verschillende indianenstammen, waaronder de Ottawa, Potawatomi en Ojibweg. In de jaren 1754 tot 1763 streed het opperhoofd aan Franse zijde tegen de Britten en Amerikanen, tijdens de zogeheten Franse en Indiaanse Oorlog, een onderdeel van de Zevenjarige Oorlog. Na deze oorlog bleef de indianenleider Britse forten bestoken.

Fort Detroit

Naar verluidt had hij ooit een visioen gehad over een “hemel op aarde, zonder blanke mensen”. Aanvankelijk werkte hij soms nog samen met de leiders van verschillende forten, maar na verloop van tijd kwam Pontiac tot de overtuiging dat de kolonisten de indianen zouden verjagen van hun jachtgebieden. Pontiac leidde onder meer een aanval op Fort Detroit in Michigan. Hierna probeerden de indianen het fort alsnog in te nemen middels een maanden durend beleg. Toen Britten versterkingen stuurden, wist Pontiac nog een knappe overwinning te boeken op de Britten: de Battle of Bloody Run. Kort hierna zag hij hij echter toch genoodzaakt tot het blazen van de aftocht.

Tijdens Pontiac’s War werden in totaal twaalf versterkte posten van kolonisten aangevallen door het verbond van indianen. Op vier na werden al deze posten veroverd. De Britse garnizoenen werden uitgeschakeld en ook verschillende Britse hulpexpedities werden hierna verslagen. In de zomer van 1766 tekende Pontiac een vredesverdrag. Drie jaar later werd hij in Illinois neergestoken door een Peoria-indiaan. Pontiac overleed aan zijn verwondingen. Na zijn dood brak er een grote stammenstrijd uit onder de indianen die hij eerder verenigd had.

De naam Pontiac leeft onder meer voort in een bekend Amerikaans automerk. Ook zijn er plaatsen in Michigan en Illinois naar het opperhoofd vernoemd. Er zijn geen afbeeldingen van Pontiac bekend. De afbeeldingen die circuleren, zoals ook degene bij dit artikel, zijn van later datum.

Boek: Indianenverhalen

Bronnen

-https://www.britannica.com/biography/Pontiac-Ottawa-chief
-Deze waarheden – Jill Lepore p.110 (Arbeiderspers, 2020)

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×