Dark
Light

Romeins binnenvaartschip terug in Leidsche Rijn

Auteur:
1 minuut leestijd
De Meern 1 in het conserveringsbassin (RCE)
De Meern 1 in het conserveringsbassin (RCE)

Maar liefst tien jaar lang is gewerkt aan de conservering van het Romeinse schip De Meern 1 dat in 1997 bij Vleuten-De Meern werd gevonden. Woensdag keert het oude vaartuig eindelijk terug naar de omgeving waar het ooit gevonden werd.

Het schip werd in 1997 door een archeoloog gevonden in de Leidsche Rijn bij Vleuten-De Meern. Het bleek om een 25 meter lange rivierpraam te gaan, een schip met een platte bodem dat bedoeld was voor de binnenwateren. Het schip werd niet onmiddellijk gelicht omdat men bang was dat het dan snel zou vergaan. In 2003 werd het schip uiteindelijk uitgegraven.

De Meern 1 (RCE)
De Meern 1 (RCE)
Na te zijn gelicht werd het schip naar de afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Lelystad getransporteerd.

Conserveringsbassin

De conservering van De Meern 1 was uniek. Voor het eerst werd in Nederland scheepshout geconserveerd door het hele schip onder te dompelen in een conserveringsoplossing. Hiervoor werd een grote conserveringsbassin gemaakt. Slechts de helft van het schip paste hier in. Tijdens de conservering werd het water in het eeuwenoude hout vervangen door de kunstwas Polyethyleenglycol. Een nieuwe methode.

Als de ene helft van het schip in de conserveringsbak lag, werd de andere helft continu besproeid om te voorkomen dat het hout weg zou rotten. Nu beide delen lang genoeg in de conserveringsoplossing hebben gelegen, kan het Romeinse schip volgens de RCE weer decennia mee.

De RCE over het schip:

“Het schip is uniek in Nederland omdat het afwijkt van de meeste Romeinse vrachtschepen die zijn gevonden. Zo is het opvallend smal en heeft het een fraai omhoog lopende achtersteven. En De Meern 1 had een kajuit, met een keukentje en een klein slaapvertrek met meubels, gereedschappen en persoonlijke eigendommen van de opvarenden. Daaruit blijkt dat het schip met alles erop en eraan als gevolg van een ongeluk is vergaan.”

De Meern 1 (Gemeente Utrecht)
De Meern 1 (Gemeente Utrecht)

De dienst spreekt van een “tijdscapsule” die veel van het leven op een binnenvaartschip uit de bloeitijd van het Romeinse Rijk laat zien.

De Meern 1 wordt woensdag voorzichtig door Leidsche Rijn gereden. Eindbestemming is het paviljoen van het Castellum Hoge Woerd gebracht. Dat nagebouwde Romeinse castellum opent na de zomer de deuren voor het publiek.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×