Een samovar is een bekend object uit de oude Russische theecultuur. Dit metalen waterreservoir, vaak gemaakt van koper, bevat een ingebouwd verwarmingssysteem waarmee water warm gehouden kan worden. Tegenwoordig zijn samovars vooral als kunst- en verzamelobjecten populair.
De eerste samovars verschenen halverwege de achttiende eeuw in Rusland. Aanvankelijk werd de ketel gebruikt voor vrijwel alle huishoudelijke zaken waar warm water voor nodig was, maar uiteindelijk werd hij vooral bekend als onderdeel van de Russische theetraditie.
Toela
De Russische stad Toela ontwikkelde zich tot een belangrijk productiecentrum van de samovar. In Rusland verwijst hier de uitdrukking ‘met de eigen samovar naar Toela gaan’ nog naar. Met deze uitdrukking, een equivalent van onze uitdrukking ‘water naar de zee dragen’, wordt bedoeld dat men iets overbodigs doet. Waarom zou men immers een samovar meenemen naar Toela, de stad waar er al enorm veel te vinden zijn…
Moderne varianten van de samovar zijn vaak elektrisch en lijken meer op de waterkokers die in veel westerse huishoudens te vinden zijn.

Thee zetten op zijn Russisch:
Boven je theewater zijn
Surrogaatkoffie: ‘geen zuivere koffie’
Bronnen â–¼
-Kleine WP, p. 4683
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Samowar