Dark
Light

Saturday Night Fever (1977) – Een iconische muziekfilm

Auteur:
1 minuut leestijd

Op 14 december 1977 gaat de film Saturday Night Fever in première. De bijna twee uur durende film wordt die dag voor het eerst vertoond, in het Mann’s Chinese Theater in Los Angeles. De film wordt een enorme hit.

Filmposter van Saturday Night Fever
Filmposter van Saturday Night Fever
De hoofdrollen van de muziekfilm worden vertolkt door John Travolta en Karen Lynn Gorney. De film vertelt het verhaal van Tony Manero (John Travolta), een probleemjongen uit Brooklyn die zijn toevlucht zoekt in de plaatselijke discotheek en zich daar, gekleed in een opvallend wit pak, ontpopt tot de koning van de dansvloer. Hij ontmoet er Stephanie Mangano (Karen Lynn Gorney) die droomt van een leven in Manhattan. De twee besluiten uiteindelijk gezamenlijk deel te nemen aan een danswedstrijd.

Muziek

Saturday Night Fever is geregisseerd door John Badham en de muziek werd verzorgd door de Bee Gees. Die muziek werd een groot succes. Het album dat bij de film werd verkocht, net als de film getiteld Saturday Night Fever, werd een van de best verkochte albums aller tijden. Onder meer hits als Stayin’ Alive, How Deep is Your Love en Night Fever werden speciaal voor de film geschreven.

Zes jaar na de première werd er een vervolg op de populaire film uitgebracht, getiteld Staying Alive, met opnieuw John Travolta in de hoofdrol. Deze vervolgfilm, geregisseerd door Sylvester Stallone, kreeg slechte recensies maar trok wel veel mensen naar de bioscoop.

In 2010 werd Saturday Night Fever door de Library of Congress, de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten, officieel aangemerkt als “culturally, historically, or aesthetically significant” en geselecteerd voor bewaring in de National Film Registry van het land.

DVD: Saturday Night Fever
Filmmuziek: Saturday Night Fever

Beroemd fragment uit ‘Saturday Night Fever’

×