Dark
Light

Scheepswrak bij Haïti toch niet vlaggenschip Columbus

Auteur:
1 minuut leestijd
Replica van de Santa Maria uit de negentiede eeuw - cc
Replica van de Santa Maria uit de negentiede eeuw - cc

Een paar maanden geleden meldden Amerikaanse duikers bij Haïti het vlaggenschip van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus te hebben gevonden. Het blijkt nu echter toch niet om het schip van de ‘ontdekker van de Nieuwe Wereld’ te gaan.

Christoffel Columbus
Christoffel Columbus
De vondst van de duikers was eerder dit jaar wereldnieuws. Onderwaterarcheologen en duikers waren al lange tijd op zoek naar het wrak van de Santa María, dat door hen als een soort heilige graal werd gezien.

Het vlaggenschip van Columbus, een driemaster genaamd de Santa María, ging op 25 december 1492 verloren, nadat het anker lossloeg en het schip op een rif dreef. De ontdekkingsreiziger wist zijn bemanningsleden in veiligheid te brengen op een een eiland in de buurt, maar het schip was niet meer te redden.

Een deel van het hout werd gebruikt voor de bouw van een fort dat Columbus La Navidad (Spaans voor kerstmis) noemde. De ontdekkingsreiziger koos voor deze naam omdat zijn vlaggenschip tijdens Kerst was vergaan. La Navidad was de eerste Europese nederzetting in wat de Nieuwe Wereld ging heten. Columbus liet een deel van de bemanning in het fort achter en reisde zelf met twee andere schepen terug naar Spanje om verslag uit te brengen.

Nieuwer schip

De Amerikaanse duikers dachten de locatie van het wrak te hebben gevonden en toen ze in de omgeving inderdaad een wrak vonden, waren ze er vrijwel zeker van dat het om het schip van de beroemde ontdekkingsreiziger ging. Hun vermoeden werd versterkt toen in de nabijheid van het wrak een vijftiende-eeuws kanon werd gevonden.

VN-organisatie Unesco heeft inmiddels ook onderzoek gedaan. Deze organisatie meldt nu (pdf) dat het om een minder oud wrak gaat dan beweerd. Voorwerpen die er gevonden zijn, zouden aantonen dat het gaat om een nieuwer schip. De experts van de VN roepen duikers wel op om te blijven zoeken naar het wrak van de Santa Maria en om in kaart te brengen welke wrakken er nog meer voor de kust van Haïti liggen.

×