‘Schoolvoorbeeld’ Jan Steen onder de hamer

Een schoolklas met een slapende schoolmeester – Jan Steen, 1672 (Klik voor een vergroting)
Bij Sotheby’s in Amsterdam worden op 10 mei weer verschillende werken van oude meesters geveild. Hoogtepunt van de veiling is het schilderij Een schoolklas met een slapende schoolmeester van Jan Steen (1626-1679).

Jan Steen werd rond 1625 geboren in Leiden. Volgens kunstschilder Arnold Houbraken (1660-1719) was hij een leerling van Jan van Goyen. In 1649 trouwde Steen met Van Goyens dochter, Grietje. Of Jan Steen echt een leerling is geweest van Van Goyen is niet bekend. Anderen beweren dat hij in de leer ging bij schilders als Nicolaus Knüpfer en Adriaen van Ostade.- advertentie -

Steen was als kunstenaar bijzonder actief. Er zijn meer dan achthonderd van zijn schilderijen bewaard gebleven. Steen maakte voornamelijk genrestukken, maar schilderde ook portretten en legde ook een aanzienlijk aantal religieuze en mythologische historische voorstellingen op doek vast.

Jan Steen is vooral bekend om zijn vrolijke, feestvierende gezelschappen. Met zijn vele schilderijen geeft hij een goed beeld van de Nederlandse samenleving tijdens de Gouden Eeuw. Het schilderij Een schoolklas met een slapende schoolmeester is letterlijk en figuurlijk een schoolvoorbeeld van Steens ironische en humorvolle kijk op het leven. De schilder maakte het doek in 1672. In de negentiende deel maakte het deel uit van de gerenommeerde kunstcollectie van de Engelse bankier Thomas Baring (1799-1873). Het schilderij is een van de weinige schoolklas taferelen van Jan Steen dat nog steeds in particuliere handen is. Sotheby’s:

Jan Steen schilderde deze compleet chaotische schoolklas in zijn geboortestad Leiden in 1672, twee jaar na zijn terugkeer uit Haarlem. Het schilderij is typerend voor zijn latere periode. Steen legde zich in die tijd steeds meer toe op vermaak, zoals ook op dit schilderij is te zien: de leerlingen halen kattenkwaad uit in de klas omdat de schoolmeester slaapt. Opmerkelijk is dat dit een van de weinige schilderijen is die door deze Hollandse Meester gesigneerd en gedateerd zijn.

Het veilinghuis verwacht dat het schilderij tussen de 300.000 en 400.000 euro op gaat brengen. Wie het schilderij wil bekijken kan van 6 tot 9 mei bij Sotheby’s Amsterdam terecht. Behalve het werk van Steen worden op 10 mei nog ruim 85 andere werken van oude meesters geveild. Ook deze schilderijen zijn tijdens de kijkdagen te bekijken.

In het Mauritshuis in Den Haag loopt tot en met 13 juni 2011 een Jan Steen-tentoonstelling

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier