Spaanse grotschilderingen oudste ter wereld

Grotschilderingen in de Altamira-grot in Cantabrië
Wetenschappers hebben grotschilderingen in Spanje onderzocht en stellen dat elf van de schilderingen tot de oudste ter wereld behoren. Eén schildering zou zelfs 40.800 jaar oud zijn, dat is 15.000 jaar ouder dan tot nu toe werd gedacht.

Volgens een van de onderzoekers kan het zelfs goed zijn dat sommige van de grotschilderingen niet zijn gemaakt door de moderne mens, maar door Neanderthalers. Hard bewijs hiervoor is er echter niet.

Uraniumdatering

De wetenschappers gebruikten een vrij nieuwe techniek

- advertentie -om de ouderdom van de grotschilderingen vast te stellen. Het gaat om zogenaamde uraniumdatering waarbij het verval van uraniumatomen wordt gemeten. In het verleden werd vaak gebruik gemaakt van koolstofdatering.

In totaal werden er vijftig tekeningen in elf grotten in het noorden van Spanje onderzocht.

De oudste tekening zou minstens 40.800 jaar oud zijn en daarmee ook ouder zijn dan de grottekeningen in de Chauvet-grot in Frankrijk, waarvan men tot nu toe dacht dat ze de oudste waren. Ook over de ouderdom van de kunstwerken in Frankrijk wordt echter nog altijd druk gediscussieerd.

De 40.800 jaar oude rotsschildering bevindt zich in de grot El Castello in Noord-Spanje. Het gaat om een afbeelding van een rode bol.

In een andere grot werden ongeveer vijfentwintig schilderingen onderzocht. Die zouden allemaal ongeveer 37.300 jaar oud zijn. Het onderzoek werd geleid door Alistair Pike van de universiteit van Bristol. De onderzoeksresultaten zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Welke deskundige wil ons en de Historiek-bezoekers op een toegankelijke manier uitleggen hoe uraniumdatering precies werkt? Mail naar info@historiek.net

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: