Dark
Light

Staande ovatie voor oud-SS’er in Canadese Lagerhuis

1 minuut leestijd
Het Canadees Lagerhuis
Het Canadees Lagerhuis (CC BY-SA 4.0 - Hutima - wiki)

In Canada is ophef ontstaan over een staande ovatie die een oud-SS’er vorige week in het Canadese Lagerhuis kreeg. Ook de Canadese president Trudeau en de Oekraïense president Zelensky klapten mee.

Yaroslav Hunka
Yaroslav Hunka, tussen 1943 en 1945
Vanwege het bezoek van Zelensky was de 98-jarige Oekraïense Canadees Yaroslav Hunka speciaal naar het parlementsgebouw in Ottawa gekomen. Kennelijk was parlementsvoorzitter Anthony Rota niet op de hoogte van diens verleden, want tijdens de bijeenkomst prees hij Hunka als een Oekraïense en Canadese held, waarna de hoogbejaarde man tot tweemaal toe een staande ovatie kreeg. Zelensky maakte daarbij nog een trots vuistgebaar richting de veteraan.

Anthony Rota, die de man zelf had uitgenodigd, heeft zijn excuses inmiddels aangeboden. Kort na de bijeenkomst trok een Joodse mensenrechtenorganisatie namelijk aan de bel en wees men erop dat Hunka tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht bij de Waffen SS. Na de oorlog emigreerde Hunka naar Canada. Rota benadrukt dat alleen hijzelf voor de vergissing verantwoordelijk is.

“Ik wil vooral mijn diepste excuses aanbieden aan de Joodse gemeenschappen in Canada en de rest van de wereld.”

De Canadese premier Trudeau heeft inmiddels ook gereageerd. Hij noemt het incident…

“…zeer gênant voor het parlement van Canada in het verlengde voor alle Canadezen”.

Koren op de molen

Verschillende media wijzen erop dat de kwestie Rusland waarschijnlijk goed uitkomt, aangezien Moskou graag het verhaal verspreidt dat de strijd tegen Oekraïne een strijd tegen een naziregime is. Een woordvoerder van de Russische ambassade in Canada liet kort na het incident al een verklaring uitgaan, waarin deze zich direct tot de Canadese bevolking richtte:

“Burgers van dit land moeten zich afvragen wie hun leiders prijzen en welke junta zij in Oekraïne steunen.”

×