Dark
Light

Standbeeld Willem van Oranje onthuld in Antwerpen

Auteur:
1 minuut leestijd
Portret Willem van Oranje
Portret van Willem van Oranje

In Antwerpen is vrijdag een drie meter hoog standbeeld van Willem van Oranje onthuld. Het beeld staat in de tuin van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) dat momenteel gerenoveerd wordt.

Willem van Oranje is te zien naast Marnix van Sint-Aldegonde. Deze schrijver die onder meer bekend werd als de vermoedelijke auteur van het Wilhelmus, werd in 1583 door Willem van Oranje benoemd tot buitenburgemeester van Antwerpen. Hij behield die functie tot de stad in 1585 werd ingenomen door de Spanjaarden.

Het huidige België, Nederland, Groothertogdom Luxemburg en een deel van Frankrijk vormden tot 1585 de Nederlanden of Zeventien Provinciën. De val van Antwerpen veroorzaakte een scheiding tussen de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden. Met de Vrede van Münster in 1648 werd die scheiding officieel bekrachtigd.

Het beeld van Willem van Oranje en Marnix van Sint-Aldegonde in de achtertuin van het KMSKA is gemaakt door de onlangs overleden beeldhouwer Jean-Paul Laenen. Het initiatief voor het beeld kwam van de Nederlandse Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting. Rond de beelden zijn zeventien zuilen te vinden. Die staan symbool voor de Zeventien Provinciën.

Boek: Willem van Oranje – Prins in Opstand

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×