Standbeeld Willem van Oranje onthuld in Antwerpen

In Antwerpen is vrijdag een drie meter hoog standbeeld van Willem van Oranje onthuld. Het beeld staat in de tuin van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) dat momenteel gerenoveerd wordt.

Willem van Oranje is te zien naast Marnix van Sint-Aldegonde. Deze schrijver die onder meer bekend werd als de vermoedelijke auteur van het Wilhelmus, werd in 1583 door Willem van Oranje benoemd tot buitenburgemeester van Antwerpen. Hij behield die functie tot de stad in 1585 werd ingenomen door de Spanjaarden.

Het huidige België, Nederland, Groothertogdom Luxemburg en een deel van Frankrijk vormden tot 1585 de Nederlanden of Zeventien Provinciën. De val van Antwerpen veroorzaakte een scheiding tussen de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden. Met de Vrede van Münster in 1648 werd die scheiding officieel bekrachtigd.

Het beeld van Willem van Oranje en Marnix van Sint-Aldegonde in de achtertuin van het KMSKA is gemaakt door de onlangs overleden beeldhouwer Jean-Paul Laenen. Het initiatief voor het beeld kwam van de Nederlandse Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting. Rond de beelden zijn zeventien zuilen te vinden. Die staan symbool voor de Zeventien Provinciën.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: