In de zestiende eeuw vonden er geregeld religieuze processies plaats in Antwerpen. Een daarvan draaide om het besnijdenisfeest, dat in het teken stond van een geliefd Antwerpse reliek: de Heilige Voorhuid.
Menig reiziger die aankomt op station Antwerpen-Centraal zal onder de indruk zijn van het opvallende stationsgebouw, ook wel eens de 'spoorwegkathedraal' genoemd. Het karakteristieke station werd in de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van koning Leopold II.
De Venetiaanse ambassadeur Cavalli schreef naar zijn stadsbestuur: ‘Er is geen man, hoe armzalig van geboorte en hoe lui ook, die hier niet kan rijk worden van de handel’.
De Vlaamse gemeenschap heeft een tekening van barokkunstenaar Peter Paul Rubens (1577-1640) aangekocht. Na vier eeuwen dook het werk op. Het betreft een illustratie voor een natuurkundeboek. De tekening is toegevoegd aan de Topstukkenlijst en in langdurig bruikleen gegeven aan drukkerijmuseum Plantin-Moretus.
Wie aankomt bij het prachtige Centraal-Station van Antwerpen, langs de De Keyserlei en de Meir flaneert, de Grote Markt kruist en de Kathedraal groet, bereikt de Schelde. Vandaar vertrekt de Waterbus richting Tegelmuseum Hemiksem; een schitterende intro om, zeker op zomerse dagen, een unieke site en museum te bezoeken.
Eén dag na de wapenstilstand van 1918 liet de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Pierre de Coubertin, weten de vooroorlogse kandidatuur van Antwerpen voor de organisatie van de VIIe Olympiade in 1920 te willen steunen.
Op 13 oktober richtte het Duitse V-offensief de vizieren op Antwerpen. De havenstad was op 4 september relatief ongeschonden in geallieerde handen gevallen. Nu zou de V-bommenterreur het leven er onmogelijk moeten maken.
Als op 4 september 1944 Antwerpen wordt bevrijd, is in eerste instantie de vreugde groot. Ook in Nederland verwacht men nu spoedig te worden bevrijd. Maar waar de Nederlandse vrijheid nog even op zich zal laten wachten, krijgt Antwerpen een heuse ‘blitz’ voor zijn kiezen.
De Tweede Wereldoorlog schudt Antwerpen stevig door elkaar. Op zoek naar een veiliger bestaan migreren vele Joden naar Havana. Die beslissing brengt een groot deel van de Antwerpse diamantsector naar Cuba.
De Vlaamse kunstschilder Quinten Massijs (Matsys) maakte vanaf begin 16e eeuw als kunstenaar naam in Antwerpen. Hij wordt vaak beschouwd als de laatste grote vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven, maar werkte ook al in de geest van de opkomende renaissance.
Het personage Silvius Brabo is een bekend Brabants folklorefiguur. Brabo was een mythische Romeinse militair, die de reus Druon Antigoon ombracht. Daarna hakte hij de hand van de reus eraf en smeet die in de Schelde. Silvius Brabo is om die reden uitgegroeid tot het stadssymbool van Antwerpen.
Generaal Henri Alexis Brialmont, wordt vaak omschreven wordt als de Belgische Vauban. Hij was militair, vestingbouwkundige (architect) en volksvertegenwoordiger. Een beknopte levensbeschrijving.
Op 5 februari 1831 laat de Nederlandse marineofficier Jan van Speijk zijn eigen kanonneerboot exploderen in de haven van Antwerpen.
De geschiedenis van Antwerpen in vogelvlucht. De stad aan de Schelde waarvan de inwoners ook wel sinjoren genoemd worden.
Op zaterdag 16 december 1944 trof een V2-raket de overvolle cinemazaal Rex. 567 mensen stierven onder het puin van de Rex, allen slachtoffers van blinde terreur.
De dood van de kanonneerbootcommandant deed dat Nederlands nationale besef met een klap weer opveren. Het discours ging in overtreffende trap.
Naast de stedelijke collectie vaartuigen en havenwerktuigen zal het nieuwe museum ook de thuishaven worden voor de Doelse Kogge, een archeologische vondst van een middeleeuws vrachtschip.
Afgelopen weekend is in de Sint-Antoniuskapel van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen een nieuwe grafsteen geplaatst bij het graf van Charlotte van Bourbon (1546-1582), de derde vrouw van Willem van Oranje.
Het is een Bijbel in vijf grote foliodelen, die de bijbeltekst geeft in het Hebreeuws en Grieks, in oude Chaldeeuwse en Syrische versies, en in het officiële kerkelijke Latijn. Daarop volgen nog wetenschappelijke verhandelingen, grammatica's, lexica, tekstuitgaven en commentaren op de bijbeltekst in de genoemde talen.
Menig wandelaar die het idyllisch plantsoen van de Kleine Zavel in Brussel doorkruist, gaat vaak achteloos voorbij aan het standbeeld van Philips van Marnix. Toch heeft deze historische figuur als telg uit een adellijk geslacht, diplomaat, schrijver en vertrouweling van Willem van Oranje zonder enige twijfel zijn stempel gedrukt op de geschiedenis. Alvast dus redenen genoeg om in te zoomen
Edward Alexander Powell was een Amerikaanse journalist met internationale ervaring, toen hij in 1914 verslag mocht doen van de strijd in Vlaanderen. De strijd bij en val van Antwerpen legde hij op adembenemende wijze vast. Het resultaat was het in november 1914 gepubliceerde Fighting in Flanders, dat al snel een bestseller werd en nu voor het eerst verschijnt in het