Sterren in het Rijksmuseum

Foto: Rijksmuseum
De Britse kunstenaar Richard Wright heeft voor het Rijksmuseum in Amsterdam twee plafondschilderingen gemaakt. Links en rechts van de Nachtwachtzaal schilderde Wright in zestig dagen met een team van vijf mensen 47.000 zwarte sterren.

Het kunstwerk is volgens het museum gebaseerd op de “architectonische principes, decoraties en ornamenten van Pierre Cuypers”, de architect van het Rijksmuseum.


De sterren vormen een hedendaags accent in het negentiende-eeuwse gebouw. Het Rijksmuseum over de plafondschilderingen:

- advertentie -

De schilderingen meten elk negen bij negen meter en hebben op de bezoeker meteen een vervreemdend, enigszins hallucinerend, effect. Het platte vlak van de plafonds lijken door Wrights nieuwe werk, dat geen titel heeft, een oneindige ruimte waarin zich geen grenzen bevinden. Het patroon is complex maar ook simpel vanwege de stervorm.

Alle sterren zijn met de hand geschilderd liggend vanaf een steiger.

Richard Wright (1960) is voornamelijk bekend om zijn tijdelijke wandschilderingen die na enkele maanden weer verdwijnen. De plafondschildering die in het Rijksmuseum zijn aangebracht zijn permanent te bewonderen.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: