Dark
Light

Sterren in het Rijksmuseum

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Rijksmuseum
De Britse kunstenaar Richard Wright heeft voor het Rijksmuseum in Amsterdam twee plafondschilderingen gemaakt. Links en rechts van de Nachtwachtzaal schilderde Wright in zestig dagen met een team van vijf mensen 47.000 zwarte sterren.

Het kunstwerk is volgens het museum gebaseerd op de “architectonische principes, decoraties en ornamenten van Pierre Cuypers”, de architect van het Rijksmuseum.


De sterren vormen een hedendaags accent in het negentiende-eeuwse gebouw. Het Rijksmuseum over de plafondschilderingen:

De schilderingen meten elk negen bij negen meter en hebben op de bezoeker meteen een vervreemdend, enigszins hallucinerend, effect. Het platte vlak van de plafonds lijken door Wrights nieuwe werk, dat geen titel heeft, een oneindige ruimte waarin zich geen grenzen bevinden. Het patroon is complex maar ook simpel vanwege de stervorm.

Alle sterren zijn met de hand geschilderd liggend vanaf een steiger.

Richard Wright (1960) is voornamelijk bekend om zijn tijdelijke wandschilderingen die na enkele maanden weer verdwijnen. De plafondschildering die in het Rijksmuseum zijn aangebracht zijn permanent te bewonderen.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×