Dark
Light

Sterren in het Rijksmuseum

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Rijksmuseum
De Britse kunstenaar Richard Wright heeft voor het Rijksmuseum in Amsterdam twee plafondschilderingen gemaakt. Links en rechts van de Nachtwachtzaal schilderde Wright in zestig dagen met een team van vijf mensen 47.000 zwarte sterren.

Het kunstwerk is volgens het museum gebaseerd op de “architectonische principes, decoraties en ornamenten van Pierre Cuypers”, de architect van het Rijksmuseum.


De sterren vormen een hedendaags accent in het negentiende-eeuwse gebouw. Het Rijksmuseum over de plafondschilderingen:

De schilderingen meten elk negen bij negen meter en hebben op de bezoeker meteen een vervreemdend, enigszins hallucinerend, effect. Het platte vlak van de plafonds lijken door Wrights nieuwe werk, dat geen titel heeft, een oneindige ruimte waarin zich geen grenzen bevinden. Het patroon is complex maar ook simpel vanwege de stervorm.

Alle sterren zijn met de hand geschilderd liggend vanaf een steiger.

Richard Wright (1960) is voornamelijk bekend om zijn tijdelijke wandschilderingen die na enkele maanden weer verdwijnen. De plafondschildering die in het Rijksmuseum zijn aangebracht zijn permanent te bewonderen.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

×