Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Stoffelijke resten dichter Pablo Neruda opgegraven

1 minuut leestijd

Pablo Neruda
Het lichaam van de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda (1904-1973) is opgegraven omdat er onduidelijkheid is over zijn doodsoorzaak.

Er wordt wel eens beweerd dat Neruda tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet door agenten werd vergiftigd omdat hij een gevaar was voor Pinochet. De officiële lezing luidt echter dat de dichter overleed aan de gevolgen van een hartaanval die hij kreeg op het moment dat hij in een ziekenhuis werd behandeld aan prostaatkanker.


De stoffelijke resten van de schrijver zijn nu opgegraven zodat er onderzoek kan worden gedaan. Een Chileense rechter gaf hier eerder toestemming voor. De resten zullen worden onderzocht in een forensisch laboratorium.

Vriend van Salvador Allende

De Chileense dichter woonde in zijn jonge jaren veel in het buitenland en in 1935 kwam hij in Madrid terecht waar hij de Spaanse Burgeroorlog van dichtbij meemaakte. Deze oorlog was volgens kenner bepalend voor zijn besluit om zich na terugkeer in Chili aan te sluiten bij de communistische partij. Hij werd lid van het parlement en kwam in conflict met de toenmalige president Gabriel González Videla.

De dichter werd toen vogelvrij verklaard en dook onder. In 1949 zag hij kans zijn geboorteland te ontvluchten. Hierna woonde hij enkele jaren in landen als Frankrijk en Italië. Daarna keerde hij weer terug naar Chili en ging hij opnieuw de politiek in. In 1970 werd Neruda onder de links georiënteerde president Salvador Allende, met wie hij bevriend was, ambassadeur in Parijs.

In 1973 nam Neruda ontslag zodat hij tijdens de verkiezingscampagne van Salvador Allende in Chili kon zijn.

In het najaar van datzelfde jaar pleegde generaal Augusto Pinochet een staatsgreep. Het regime van de socialistische president Allende werd toen omver geworden. De president zelf kwam bij deze staatsgreep om het leven. Hoe hij om het leven kwam is lange tijd onderwerp van discussie geweest. Volgens sommige berichten werd hij vermoord door aanhangers van Pinochet terwijl andere beweerden dat de president zelfmoord pleegde omdat hij weigerde zich over te geven aan Pinochet. In de zomer van 2011 werd bij een nieuwe groot onderzoek vastgesteld dat Allende inderdaad zelfmoord pleegde.

Dichter Pablo Neruda kwam ook om het leven tijdens de putsch van Pinochet en ook in zijn geval bestaat er onduidelijkheid over de doodsoorzaak. Zijn stoffelijke resten zijn nu dus opgegraven in de hoop eindelijk duidelijkheid te kunnen verschaffen. Waarnemers van het Internationale Rode Kruis nemen aan het onderzoek deel.

Gerelateerde boeken:

Beelden van opgraving Pablo Neruda

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Meer over het onderwerp: