Dark
Light

Stripboek over de Strijd om de Grebbeberg

Auteur:
2 minuten leestijd
Strijd om de Grebbeberg - Hennie Vaesen

Het recenseren van stripboeken heeft een andere dynamiek dan het recenseren van ‘gewone’ boeken, al helemaal wanneer er historische gebeurtenissen worden beschreven. Naast de feitelijke inhoud, het gebruik van woorden/zinnen en de historische adequaatheid zijn de tekeningen ook aan smaak gebonden. Toch is het ‘stripboek’ een uitgelezen medium om vooral de jeugd op een boeiende manier deel te laten worden van de geschiedenis.

De strijd om de Grebbeberg is jarenlang een onderbelicht hoofdstuk geweest in de vaderlandse geschiedenis. Zeer onterecht. Bijna twee jaar heeft striptekenaar Hennie Vaessen uit Oosterbeek gewerkt aan zijn vierde historische stripboek, dat nu over de Grebbeberg gaat, waar 75 jaar geleden hard werd gevochten. Dit beeldverhaal is een van de manieren waarop Stichting 75 jaar Slag om de Grebbeberg dit jaar stilstaat bij de gebeurtenissen van mei 1940.

Stripverhalen zijn uitermate geschikt voor historische kennisoverdracht aan jongeren. Daarom verschijnt het boek in twee versies: de (gekuiste) versie ‘Slag om de Grebbeberg’ voor leerlingen uit groep 7 en 8 en de ‘Strijd om de Grebbeberg’ voor volwassenen. In deze recensie wordt het laatste boek beschreven.

Soldaten van de SS op de Grebbedijk tussen de haven van Wageningen en de Wageningse Afweg. Op de voorgrond geven mitrailleurschutters dekking aan militairen die - voor hen buiten beeld - in de aanval gaan. Rechts bovenaan gaat net de laatste soldaat over de kruin van de dijk. De militair links is de commandant, waarschijnlijk een onderofficier, met in zijn handen een verrekijker om de aanval te overzien. Hij geeft de schutter instructies om de aanval te dekken. - Foto: Stichting De Greb, Wageningen
Soldaten van de SS op de Grebbedijk tussen de haven van Wageningen en de Wageningse Afweg. Op de voorgrond geven mitrailleurschutters dekking aan militairen die – voor hen buiten beeld – in de aanval gaan. Rechts bovenaan gaat net de laatste soldaat over de kruin van de dijk. De militair links is de commandant, waarschijnlijk een onderofficier, met in zijn handen een verrekijker om de aanval te overzien. Hij geeft de schutter instructies om de aanval te dekken. – Foto: Stichting De Greb, Wageningen

Onder de wapenen

Deze strip begint bij een herdenking van de gevallen soldaten, na de Tweede Wereldoorlog. Wij duiken in de gedachten van een veteraan, die terugdenkt aan toen. Op 29 augustus 1939 is er in Nederland een algehele mobilisatie. Vanwege de dreigende Duitse invasie worden 280.000 mannen onder de wapenen geroepen om Nederland te verdedigen. De dienstplichtige soldaten Johannes Eibergen (Hannes), Gerard Roodhart (de Rooie) en Jozef Schoenmaker (Bolle) worden gelegerd in de Gelderse vallei, bij de familie Akkerman, in een klein huisje. De mannen leggen zelf, in de zomer en de herfst van 1939, de Grebbelinie aan. In de daaropvolgende strenge winter van 1940 moeten ze ijshakken om de inundaties open te houden.

Strijd om de Grebbeberg - Hennie Vaesen
Strijd om de Grebbeberg – Hennie Vaesen
Op 10 mei 1940 valt nazi-Duitsland Nederland aan. De soldaten, waaronder de Rooie, Hannes en Bolle, verdedigen hun stellingen. De bevolking, ook de familie Akkerman, wordt geëvacueerd naar het westen, aan boord van een kleine vloot kolenschepen. De volgende dag breekt een harde en vaak heroïsche strijd uit op de Grebbeberg, waarbij de oppermachtige vijand de Nederlandse linies één voor één oprolt. Het boek eindigt met het bombardement van Rotterdam, de capitulatie en de naweeën van de Slag op de Grebbeberg. Van de drie soldaten overleeft er maar één de strijd.

Achterin het boek beschrijft Vaessen nog eens, ondersteund met kaartjes, de situatie en de context waarin de Slag om de Grebbenberg plaatsvond.

Conclusie: Het boek heeft verschillende, pakkende, verhaallijnen. Doordat er gelet is op historische correctheid is het ook erg leerzaam. Het is geen dik boek, wat erg jammer is. Vaessen is geen gedetailleerd tekenaar. De tekenstijl/vaardigheid van Vaessen is ruw, onorthodox en weinig verfijnd, hetgeen het stripverhaal echter nog dramatischer maakt.

Dit stripboek is voor kinderen een prima manier om kennis te maken met een historische gebeurtenis. Voor de meer ervaren Tweede Wereldoorlog-geïnteresseerden is dit een leuke aanvulling van hun boekencollectie.

~ John SmeetsGo2War2

Stripboek: Strijd om de Grebbeberg – Hennie Vaesen

Bekijk dit boek bij:

Bestel dit boek bij de Historiek Geschiedeniswinkel

×