Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Tekening Van Gogh geveild voor 10,4 miljoen dollar

La Mousmé – 1888
1 minuut leestijd
Mousmé - Detail van de tekening van Vincent van Gogh
Mousmé - Detail van de tekening van Vincent van Gogh (Christie's)

Bij veilinghuis Christie’s in New York is een tekening van Vincent van Gogh geveild voor een bedrag van 10,4 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 8,6 miljoen euro. Het gaat om de tekening La Mousmé (‘het jonge meisje’) uit 1888.

Vincent van Gogh liet zich bij het maken van deze tekening inspireren door Japanse kunst. Hij maakte ook een schilderij van het meisje, eveneens genaamd La Mousmé. Dit olieverfschilderij bevindt zich tegenwoordig in de collectie van de National Gallery of Art in Washington.

Christie’s schatte de opbrengst van de tekening, die door de kunstenaar in het Franse Arles werd vervaardigd, voorafgaand aan de veiling op een bedrag tussen de 7 en 10 miljoen dollar. Uiteindelijk werd dus nog iets meer neergelegd. Het zou gaan om een recordbedrag voor een tekening van Vincent van Gogh. Eerdere waardevolle tekeningen zoals Een Bloementuin (1888) en Olijfbomen met de Alpilles (1889) verwisselden in de jaren negentig voor respectievelijk 8,4 en 8,6 miljoen dollar van eigenaar.

Mousmé - De tekening van Vincent van Gogh (Christie's)
Mousmé – De tekening van Vincent van Gogh (Christie’s)

Ook interessant: Schilderijen van Vincent van Gogh
Overzicht van Boeken over Vincent van Gogh

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Een onafhankelijk online geschiedenismagazine, sinds 2008."

Meer informatie

Volg ons:

Meer over het onderwerp: