Tekening Van Gogh geveild voor 10,4 miljoen dollar

La Mousmé – 1888
Mousmé - Detail van de tekening van Vincent van Gogh
Mousmé - Detail van de tekening van Vincent van Gogh (Christie's)

Bij veilinghuis Christie’s in New York is een tekening van Vincent van Gogh geveild voor een bedrag van 10,4 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 8,6 miljoen euro. Het gaat om de tekening La Mousmé (‘het jonge meisje’) uit 1888.

Vincent van Gogh liet zich bij het maken van deze tekening inspireren door Japanse kunst. Hij maakte ook een schilderij van het meisje, eveneens genaamd La Mousmé. Dit olieverfschilderij bevindt zich tegenwoordig in de collectie van de National Gallery of Art in Washington.

Christie’s schatte de opbrengst van de tekening, die door de kunstenaar in het Franse Arles werd vervaardigd, voorafgaand aan de veiling op een bedrag tussen de 7 en 10 miljoen dollar. Uiteindelijk werd dus nog iets meer neergelegd. Het zou gaan om een recordbedrag voor een tekening van Vincent van Gogh. Eerdere waardevolle tekeningen zoals Een Bloementuin (1888) en Olijfbomen met de Alpilles (1889) verwisselden in de jaren negentig voor respectievelijk 8,4 en 8,6 miljoen dollar van eigenaar.

Mousmé - De tekening van Vincent van Gogh (Christie's)
Mousmé – De tekening van Vincent van Gogh (Christie’s)

Ook interessant: Schilderijen van Vincent van Gogh
Overzicht van Boeken over Vincent van Gogh

Bekijk meer over:

Nieuws

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: