Dark
Light

Televisieserie over oude Grieken

Auteur:
1 minuut leestijd
The Greeks - Crucible of Civilization
The Greeks - Crucible of Civilization

https://www.youtube.com/watch?v=GfZ35h6iu5w

Themakanaal NPO Doc zendt de komende weken de driedelige geschiedenisserie The Greeks: Crucible of Civilization uit. Hierin staat het Griekenland van de vierde en vijfde eeuw voor Christus centraal en wordt stilgestaan bij de grote bijdragen die de Grieken leverden op het gebied van politiek, filosofie en wetenschap.

NPO Doc:

“Griekenland was de afgelopen jaren vooral negatief in het nieuws vanwege de economische problemen waarmee het land te kampen heeft. Veel andere Europese landen verweten de Grieken luiheid en een gebrek aan politieke hervormingsgezindheid. Toch liggen de Grieken aan de basis van het ontstaan van ons huidige politieke systeem.”

The Greeks - Crucible of Civilization
The Greeks – Crucible of Civilization

De 3 afleveringen:

1: The Revolution

De eerste aflevering vertelt het verhaal van de moeizame geboorte van de eerste democratie in de geschiedenis, die van de stadstaat Athene. De ontwikkeling van deze democratie wordt bekeken vanuit het perspectief van een van de grondleggers, Cleisthenes. Tegen de achtergrond van een felle strijd tegen aartsrivaal Sparta, probeert Athene gedurende de vijfde eeuw voor Christus een egalitaire maatschappij te stichten. Maar deze nog jonge samenleving wordt meteen al op de proef gesteld door de aanstaande inval van het machtige Perzische rijk.

Uitzending op zondag 4 oktober om 12.00 uur

2: The Golden Age

Na de glorieuze overwinning van Athene op de Perzen onder leiding van de generaal Themistocles, vindt een van de grootste culturele en wetenschappelijke transformaties uit de geschiedenis plaats. Pericles, de gekozen leider van Athene, laat het Parthenon bouwen en luidt daarmee de gouden eeuw van Athene in. Kunst en wetenschap komen tot bloei en de fundamenten voor de westerse beschaving worden gelegd.

Uitzending op zondag 11 oktober om 12.00 uur

3: The Empire of the Mind

In de derde en laatste aflevering volgen we het verval van de Atheense democratie door de ogen van de filosoof Socrates. Rond 400 v.Chr. neemt hij een moreel verval waar in de Atheense maatschappij en uit hij hierover stevige kritiek. Athene lijdt ondertussen op het slagveld nederlaag na nederlaag en de elite is op zoek naar een zondebok. De kritische Socrates wordt daarom voor een volkstribunaal gedaagd.

Uitzending op zondag 18 oktober om 12.00 uur

×