Tentoonstelling over Nederlandse schrijfsters uit de 19e eeuw

“Omdat ik iets te zeggen had”

Vanaf eind september is in het Letterkundig Museum en in de hal van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag een dubbel-tentoonstelling te vinden over negentiende-eeuwse Nederlandse schrijfsters. Titel van de tentoonstelling luidt: “Omdat ik iets te zeggen had”.

Geertruida Carelsen (Amy de Leeuw)
Geertruida Carelsen (Amy de Leeuw)
De titel is ontleend aan de Herinneringen (1928) van de uit Haarlem afkomstige auteur Amy de Leeuw (ps. Geertruida Carelsen 1843-1938).

Onderlinge connecties & invloed

Aan de hand van documenten uit het archief van het Letterkundig Museum, uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek en uit enkele privécollecties, wordt in de portrettengalerij een impressie gegeven van de activiteiten van een aantal schrijfsters uit de negentiende eeuw, hun onderlinge connecties, hun contacten met mannelijke collega’s, critici, uitgevers, en de invloed die ze ondergingen van buitenlandse auteurs.

Vier vitrines in de hal van de Koninklijke Bibliotheek tonen bijzondere boeken die de ambities van de schrijfsters verder illustreren. Ook het Haagse Damesleesmuseum doet mee. Dat museum werd eind negentiende eeuw opgericht door een aantal schrijfsters/lezeressen.

- advertentie -

Er zijn handschriften, persoonlijke documenten en – soms bijzonder vorm gegeven – boeken te zien van de volgende auteurs: Juliana de Lannoy, Belle van Zuylen, Petronella Moens, Elisabeth Hasebroek, Geertruida Bosboom-Toussaint, A.S.C. Wallis, Elise van Calcar, Catharina van Rees, Amy de Leeuw, Nicolina Sloot, Johanna van Woude, Martha van Vloten, Augusta de Wit, Anna de Savornin Lohman, Anna van Gogh-Kaulbach, Christine Doorman, Nellie van Kol, Tine van Berken en Etha Fles.

De tentoonstelling loopt van 30 september tot 15 november 2015. Meer informatie op de website van het Huygens ING.

Hoorcollege over Literatuurgeschiedenis


Archiefstukken:

 • De verborgen oorlog: kinderen van Duitse militairen

  De verborgen oorlog: kinderen van Duitse militairen

  Naar schatting leven er ongeveer 10.000 half-Duitse kinderen in Nederland. Kinderen die voortkwamen uit de relatie tussen een Duitse militair en een Nederlandse vrouw en geboren tijdens of vlak na … Lees verder »
 • Een papje met rattengif

  Een papje met rattengif

  Nadat Marijtgen haar gruwelijke verleden heeft opgebiecht, die de processtukken beschrijven als ‘grouwelijcke, monstrueuse, escreable, vervloecte ende seer abominable daeden’, komt de baljuw op 9 oktober 1628 met zijn eis. Lees verder »
 • Het Duitse Driekeizerjaar (1888)

  Het Duitse Driekeizerjaar (1888)

  De vader van Wilhelm II, kroonprins Friedrich Wilhelm, was al ernstig ziek toen keizer Wilhelm I nog aan het bewind was. De oude Wilhelm merkte ooit bijna verontschuldigend op, dat … Lees verder »
 • Lang haar: ook voor mannen!

  Lang haar: ook voor mannen!

  Uiteindelijk is deze haardracht in de jaren zeventig ook in Nederland populair geworden, zo weten we nu. Maar in 1966 oogstten deze kapsels nog diepe verontwaardiging in onze kranten. Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister