Dark
Light

Tentoonstelling over ‘Verboden Boeken’

Auteur:
1 minuut leestijd

Verboden Boeken – Huckleberry Finn, 1920
De Stadsbibliotheek Maastricht bestaat 350 jaar. Naar aanleiding van dat jubileum is er, samen met Centre Céramique, een tentoonstelling georganiseerd rond het thema Verboden Boeken.

Dante en zijn gedicht door Michelino
De tentoonstelling vertelt verschillende verhalen over censuur, onderdrukte en verboden boeken. In sommige bleken deze boeken, achteraf, belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van mens en wetenschap. Centre Céramique:

“Aanvallen op het geschreven woord zijn van alle tijden. In de vierde eeuw al is de Maastrichtse bisschop Sint Servaas aanwezig op een concilie dat de geschriften van Arius verbiedt. Eerder had Sint Nicolaas deze theoloog al eens een flinke mep verkocht omdat hij het niet eens was met zijn geschriften. Joost van den Vondel duikt onder als de Amsterdamse regenten achter hem aanzitten vanwege zijn toneelstuk Palamedes, dat scherpe kritiek bevat op stadhouder prins Maurits. Eerder al verhuist Erasmus naar Zwitserland, waar een bevriende drukker zijn satires op kerkelijke en maatschappelijke misstanden uitgeeft.”

Een ander voorbeeld is Markies de Sade die, op last van Napoleon, in een krankzinnigengesticht terecht kwam vanwege zijn zogenaamd ‘smeerpijperige boeken’. Ook Vladimir Nabokovs ‘pedofiele’ roman Lolita – die vandaag de dag wordt beschouwd als een van de hoogtepunten in de twintigste-eeuwse literatuur – veroorzaakte eerder een gigantisch schandaal. Centre Céramique:

“Tegenwoordig filteren niet-democratische landen informatie op internet. De fatwa die in 1989 wordt uitgesproken over Salman Rushdie vanwege zijn Duivelsverzen eindigt pas in 1998. Maar ook in het Vrije Westen hebben we onze eigen Wikileaks.”

In de tentoonstelling worden bijzondere werken getoond uit de collectie van de Stadsbibliotheek Maastricht. Werken die ooit verboden, gecensureerd of onderdrukt waren. Bijvoorbeeld een achttiende-eeuwse druk van de allereerste ‘Encyclopédie’ van Diderot; een zestiende-eeuwse uitgave van ‘De revolutionibus orbium coelestium’ van Copernicus en vroege illustraties uit werk van De Sade. Ook auteurs als Hemingway en door drugs, sex en jazz omgeven beatniks Burroughs en Kerouac komen, naast vele andere bekende auteurs, in de tentoonstelling aan bod.

De tentoonstelling ‘Verboden Boeken’ is van 27 maart 2012 gratis te bezoeken in Centre Céramique. Omdat bepaalde tekstfragmenten en illustraties als schokkend kunnen worden ervaren is de adviesleeftijd vastgesteld op zestien jaar en ouder.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×