Dark
Light

Teylers Museum over ‘Expeditie Mont Blanc’ van 1787

Auteur:
1 minuut leestijd

Prent van de tocht van Horace-Bénédict de Saussure
Het Teylers Museum in Haarlem staat vanaf 20 mei met een familietentoonstelling stil bij de avonturiers die de Mont Blanc ooit bedwongen. Centraal staat de beroemde reis van Horace-Bénédict de Saussure, de eerste wetenschapper die de Mont Blanc bedwong.

In de tentoonstelling Naar de top. Expeditie Mont Blanc reizen de bezoekers mee met avonturiers en nieuwsgierige wetenschappers. Te zien zijn onder meer kristallen, mineralen, prenten, rijk geïllustreerde reisverslagen, kaarten, affiches, foto’s en films.Topstuk van de tentoonstelling is een historische maquette uit 1787 waarop precies de route naar de top is uitgestippeld van de Zwitser Horace-Bénédict de Saussure, de eerste wetenschapper die de Mont Blanc bedwong. Ook het stukje steen dat deze wetenschapper in 1787 van de top afhakte is in de tentoonstelling te zien.

Zowel de maquette als het stuk steen van de Mont Blanc bevinden zich al ruim twee eeuwen in de collectie van het Teylers Museum. In 1799 kocht Martinus van Marum – de eerste directeur van Teylers – de maquette. In 1802 kocht hij ook het beroemde topje. In de jaren die volgden, bouwde hij de collectie verder uit met onder meer prenten en kaarten van de beklimming en andere gesteenten. De maquette is onlangs gerestaureerd. Dit was nodig omdat door de eeuwen heen veel details onzichtbaar waren geworden.


Voorzijde van de maquette – Foto: Teylers Museum

De tentoonstelling vertelt niet alleen de verhalen van ontdekkingsreizigers, maar laat ook de geboorte zien van een nieuwe wetenschap: de geologie. De Saussure verzamelde tijdens zijn expeditie naar de top gesteenten die inzicht gaven in het ontstaan van bergketens en de ouderdom van de aarde. Met zelfontworpen instrumenten deed hij nauwkeurige hoogtemetingen. Deze apparaten zijn, samen met zijn persoonlijke uitrusting, ook te zien op de tentoonstelling.

De tentoonstelling Naar de top. Expeditie Mont Blanc loopt van 20 mei tot en met 9 september 2012

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×