Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Afghanistan

‘Outlaw Platoon’ - Sean Parnell

Band of Brothers in Afghanistan

Met veel vaart en aandacht voor de impact van oorlog op het individu wordt in ‘Outlaw Platoon’ beschreven hoe de auteur en zijn manschappen op de proef werden gesteld tijdens een oorlog die vaak even wreed als vruchteloos was.

Honderden kunstschatten terug naar Afghanistan

Ruim achthonderd kunstvoorwerpen die in de jaren negentig uit Afghanistan verdwenen, zijn afgelopen weekend overgedragen aan het nationaal museum in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De objecten werden tijdens de burgeroorlog in de jaren negentig gestolen en vervolgens het land uit gesmokkeld. Het merendeel van de geretourneerde kunstobjecten werd in Groot-Brittannië onderschept.
Een van de Boeddhabeelden die in 2001 door de Taliban werden vernietigd

Afghaanse boeddhabeelden mogelijk hersteld

Volgens een Duitse professor kan een van de twee grote boeddha’s in de Afghaanse provincie Bamiyan mogelijk hersteld worden. De beelden werden in 2001 door de Taliban vernietigd omdat deze volgens hen in strijd waren met de islamitische wet. De Duitse professor, Erwin Emmerling van de Technische Universiteit in München, stelt dat één van de eeuwenoude beelden mogelijk hersteld kan

Het ontstaan van een islamitisch wereldrijk

De Londense hoogleraar Hugh Kennedy gaat woensdag 4 februari in gesprek met de Nederlandse arabist en historicus Maaike van Berkel over de jaren 632-750. Een periode waarin de basis werd gelegd voor de islamitische wereld van nu. Het gesprek zal gaan over de veroveraars als helden, soldaten, martelaren, fortuinzoekers en vernieuwers, en over de betrouwbaarheid van de bronnen die deze

Ahmed Shah Durrani (ca. 1724-1773)

Grondlegger van de Durrani-dynastie. wordt gezien als de stichter van het moderne Afghanistan. Ahmed Shah Durrani werd rond 1724 geboren in Multan, een stad in het huidige Pakistan. Dit als de tweede zoon van Mohammed Zaman Khan. Hij maakte deel uit van de zogenaamde Abdali-stam en wist in de gunst te komen bij Nadir Sjah, de toenmalige sjah van Perzië.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.299 actieve abonnees

"Honderden historici brachten hun kennis al in."

Overzicht van auteurs op Historiek

Volg ons: