Dark
Light

Tijdcapsule onder standbeeld generaal Lee geopend

De inhoud stelde teleur
Auteur:
1 minuut leestijd
Opening van de tijdcapsule onder het standbeeld van generaal Lee
Opening van de tijdcapsule onder het standbeeld van generaal Lee (Still YouTube)

In Richmond, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Virginia, is een tijdcapsule geopend die vorige week werd gevonden onder het verwijderde standbeeld van generaal Robert E. Lee. De capsule werd in het jaar 1887 onder het standbeeld geplaatst en bleek een zilveren munt, drie boeken en een envelop met documenten te bevatten. Interessant, maar volgens historici gaat dit niet om de tijdcapsule waar men aanvankelijk naar op zoek was…

Het standbeeld van Robert E. Lee in Richmond werd tijdens Black Lives Matter-protesten beklad
Het standbeeld van Robert E. Lee in Richmond werd tijdens Black Lives Matter-protesten beklad (CC BY-SA 4.0 – Mk17b – wiki)
Toen het standbeeld de zuidelijke generaal in de nasleep van Black Lives Matter-protesten werd verwijderd, gaven historici aan dat in 1887 onder het monument een tijdcapsule was begraven. Deze capsule zou zijn samengesteld door verschillende prominenten en met name veel voorwerpen bevatten die gerelateerd zijn aan de Amerikaanse Burgeroorlog. Ook zou er een foto van het opgebaarde lichaam van president Abraham Lincoln in zijn geplaatst.

Na het verwijderen van het standbeeld ging men dus op zoek naar een tijdcapsule. Na uren zoeken werd er inderdaad een klein loden kistje gevonden. Onder toeziend oog van de pers en de gouverneur werd deze capsule afgelopen week voorzichtig geopend. De inhoud stelde nogal teleur. Het gaat waarschijnlijk om een andere tijdcapsule, die vermoedelijk door de bouwers is geplaatst. In een envelop in het kistje trof men namelijk documenten aan van personen die aan het standbeeld werkten. Ook vond men een kasboek, dat in vrij slechte staat verkeert, en een roman van een van de arbeiders.

De ‘echte’ tijdcapsule is volgens historici vier keer zo groot en gemaakt van koper. De hoop is dat deze tijdcapsule alsnog wordt gevonden.

Opening van de tijdcapsule:

Ook interessant: Robert E. Lee – Generaal in de Amerikaanse Burgeroorlog
…of: Virginia verwijdert standbeeld generaal Robert E. Lee

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

×