Dark
Light

Ton Biesemaat komt met nieuw boek over Oranjes

Auteur:
2 minuten leestijd

Geheimen van Oranje
Onderzoeksjournalist Ton Biesemaat komt eind deze maand met een nieuw boek over het Nederlandse koningshuis. In het boek zouden een groot aantal goed bewaarde geheimen van de koninklijke familie worden blootgelegd.

Geheimen van Oranje
In 2007 publiceerde Biesemaat al het boek Bernhard gate over het roerige verleden van prins Bernhard. Dat boek draait voor een groot deel om de zogenaamde Stadhoudersbrief die Bernhard in 1942 aan Hitler zou hebben geschreven en waarin de prins zou hebben voorgesteld hem als stadhouder van Nederland aan te stellen. Prins Bernhard zelf heeft het bestaan van die brief altijd ontkend. Biesemaat kwam in zijn boek Bernhard gate echter met een Nederlandse agent van de Franse inlichtingendienst op de proppen die beweerde dat hij de stadhoudersbrief zelf had gezien.

In zijn nieuwe boek, getiteld Geheimen van Oranje, komt Biesemaat opnieuw met een aantal verhalen waar het koningshuis op zijn zachtst gezegd niet blij mee zal zijn. Zo schrijft hij in zijn boek onder meer over een geroofd schilderij van de Italiaanse schilder Correggio dat met koninklijke hulp in Nederland terecht zou zijn gekomen. Aanleiding voor Biesemaat om de naoorlogse handel in geroofde kunstwerken en de rol daarin van prins Bernhard eens nader te bekijken.

Verder komt in dit nieuwe boek het zogenaamde Ronde Huis in Nunspeet aan bod. Op dit landgoed zouden zich rond 1900 verschillende duistere praktijken hebben voorgedaan waar ook prins Hendrik bij betrokken was. De uitgever spreekt van “mysterieuze Dutroux-achtige orgiën”. Biesemaat is momenteel bezig met een researchproject over dit huis in Gelderland. In het boek boek wordt verder het Nederlandse volkslied onder de loep genomen. Dit lied heeft volgens Biesemaat dezelfde melodie als een bekend SS-lied.

Voor zijn nieuwe boek sprak Biesemaat ook uitvoerig met Edwin de Roy van Zuijdewijn, de voormalige echtgenoot van prinses Margarita. De Roy‎’s vader en opa zouden beiden op een “twijfelachtige manier” zijn gestorven en in beide gevallen zou er een duidelijk link te leggen zijn met de familie Van Oranje. Gesprekstapes die deze bewering zouden ondersteunen, zijn volgens Biesemaat echter door de recherche in beslag genomen.

Ton Biesemaat’s boek De geheimen van Oranje verschijnt op 23 mei bij uitgeverij Just Publishers.

×