/

Troonzetel koning Willem-Alexander komt uit 1901

Tijdens de inhuldiging in de Nieuwe Kerk in Amsterdam zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima plaatsnemen op vergulde armstoelen uit 1901. De stoelen maken deel uit van een ameublement dat koningin Wilhelmina destijds cadeau kreeg ter gelegenheid van haar huwelijk met prins Hendrik. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De meubelen staan sinds 1902 in Paleis Het Loo. De armstoel verwierf in circa 1912 de status van troonzetel toen deze onderdeel uitmaakte van het staatsieportret van koningin Wilhelmina. Voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander zijn de armstoelen opgeknapt. De oorspronkelijke geborduurde bekleding was volgens de RVD niet meer geschikt voor gebruik en is vervangen door een goudkleurige Italiaanse zijden damast. Hierop geappliqueerd is het rijkswapen afkomstig van een bestaande stof, identiek aan de bekleding van de stoelen van koningin Beatrix en prins Claus in 1980.

Tentoonstelling Paleis Het Loo

De vier vergulde ceremoniële zetels, waarop prinses Beatrix en de prinsessen Catharina-Amalia, Alexia en Ariane tijdens de inhuldigingsceremonie zullen plaatsnemen, zijn afkomstig uit het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ze zijn bekleed met zijden chenille velours met gouddraad. De armstoelen zijn in 1808 geleverd door Joseph Cuel en staan normaal gesproken in de Troonzaal.

De troonzetels van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn van 7 mei tot en met 16 juni 2013 te bezichtigen in Paleis Het Loo. Daar zijn dan ook de inhuldigingsmantel en de regalia te zien.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: