/

Twee nepmummies in collectie Vaticaanse Musea

Foto: Vaticaanse Musea
Foto: Vaticaanse Musea

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de Vaticaanse Musea twee nepmummies in de collectie hebben. Volgens de onderzoekers komt alleen het verband om de mummies uit het oude Egypte. De mummies zelf bestaan uit een mengeling van resten uit de Middeleeuwen.

Het gaat om twee kleine mummies, waarvan lang gedacht werd dat ze bestonden uit de resten van een kind of een dier. Onzin, blijkt nu. In werkelijkheid bestaan de mummies uit verschillende resten van mensen uit de Middeleeuwen.

Tijdens het onderzoek werd ook een spijker uit de negentiende eeuw aangetroffen. Vermoed wordt de nepmummies halverwege de negentiende eeuw zijn gemaakt. Oud-Egyptische voorwerpen waren in die tijd zeer populair, waardoor er ook veel namaak op de markt verscheen. De populariteit was onder meer het gevolg van Napleon’s expeditie naar Egypte (1798) en de ontdekking van de Steen van Rosetta (1799).

De nepmummies zijn ontdekt tijdens een groot project waarbij alle negen mummies uit de collectie van de Vaticaanse Musea onder de loep genomen werden.

Werkwijze

Volgens een curator van het museum is de ontdekking belangrijk omdat hij een beeld geeft van de werkwijze van de vervalsers, die er dus geregeld in slaagden ook geleerden in de mailing te nemen. Donderdag wordt een rapport openbaar gemaakt met informatie over de werkwijze van de makers van de nepmummies.

Bekijk meer over:

Egypte, Museumnieuws

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: