Grolier-boekband uit de zestiende eeuw

Grolier-boekband uit de zestiende eeuw – Koninklijke Bibliotheek

Verdieping van Nederland


Grolier-boekband – Parijs, ca. 1550 (Koninklijke Bibliotheek)
Te zien tot en met oktober 2013

Deze band komt uit een serie van vijf boeken die onder een berg rommel in een schuur zijn gevonden. Nu is de band een van de topstukken van de Koninklijke Bibliotheek. De band is gemaakt van kalfsleer, bestempeld met goud en beschilderd met een emaille-achtige verf.

Het patroon van doorsnijdende linten gecombineerd met losse stempels is kenmerkend voor het midden van de zestiende eeuw. De band is gemaakt voor Jean Grolier, een van de beroemdste bibliofielen uit de geschiedenis. Als ‘Trésorier de la France’ geeft hij opdrachten aan de beste Parijse binders van zijn tijd. Hier lees je meer over de Grolierbanden.

Vorige topstuk

- advertentie -

Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: de Grolier-boekband uit de zestiende eeuw. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier