‘Veel dierenmummies zijn nep’

Een groot aantal van de Egyptische dierenmummies, bevat helemaal geen resten van dieren. Dat concluderen medewerkers van het Manchester Museum en de Universiteit van Manchester.

Voor een groot project scanden wetenschappers van de genoemde instellingen al zo’n 800 mummies, van krokodillen, katten, vogels en andere dieren. Ongeveer een derde van de onderzochte mummies bleek complete dieren te bevatten, die ook uitzonderlijk goed zijn bewaard. Een ander derde deel bevat slechts delen van dieren, de rest van mummies bestaat slechts uit opgevulde stukken stof.

Deze mummies blijken snel volgepropt te zijn met materiaal dat in de buurt lag, waaronder modder, stokjes en riet. De BBC spreekt van een ‘schandaal’ uit het oude Egypte.

Dierenmummies werden destijds beschouwd als religieus offer. De wetenschappers vermoeden dat de vraag groter was dan het aanbod en dat er daarom vrij veel valse dierenmummies op de markt verschenen.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: