Dark
Light

‘Veel dierenmummies zijn nep’

Auteur:
1 minuut leestijd
Egyptische dierenmummies in het British Museum - cc
Egyptische dierenmummies in het British Museum - cc

Een groot aantal van de Egyptische dierenmummies, bevat helemaal geen resten van dieren. Dat concluderen medewerkers van het Manchester Museum en de Universiteit van Manchester.

Voor een groot project scanden wetenschappers van de genoemde instellingen al zo’n 800 mummies, van krokodillen, katten, vogels en andere dieren. Ongeveer een derde van de onderzochte mummies bleek complete dieren te bevatten, die ook uitzonderlijk goed zijn bewaard. Een ander derde deel bevat slechts delen van dieren, de rest van mummies bestaat slechts uit opgevulde stukken stof.

Deze mummies blijken snel volgepropt te zijn met materiaal dat in de buurt lag, waaronder modder, stokjes en riet. De BBC spreekt van een ‘schandaal’ uit het oude Egypte.

Dierenmummies werden destijds beschouwd als religieus offer. De wetenschappers vermoeden dat de vraag groter was dan het aanbod en dat er daarom vrij veel valse dierenmummies op de markt verschenen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×