Dark
Light

Aribert Heim (1914-1982/1992?) – De beul van Mauthausen

Auteur:
3 minuten leestijd
Aribert Heim
Aribert Heim

Oostenrijkse oorlogsmisdadiger genaamd Aribert Heim. Beter bekend onder de naam Beul van Mauthausen en Dr. Death.

Aribert Heim
Aribert Heim
Heim werd in 1914 geboren in het Oostenrijkse plaatsje Bad Radkersburg en werd in het voorjaar van 1940 lid van Hitlers Waffen-SS. Zijn vader was een politieman. Dik een jaar nadat hij lid was geworden van de SS werd hij naar het concentratiekamp Mauthausen gestuurd.

Het concentratiekamp bevond zich in de buurt van de Oostenrijkse plaats Mauthausen en was in 1938, enkele maanden na de annexatie van Oostenrijk door Nazi-Duitsland, in gebruik genomen. Het kamp diende als mannenkamp. Gevangen werden tewerkgesteld. Zoals bij zoveel werkkampen waren de werkomtandigheden uiterst slecht.

Mishandeling en honger waren er aan de orde van de dag en zieken werden slecht behandeld. Volgens verschillende berichten werden die buiten gelaten zodat ze bevroren of geïnjecteerd met injecties of gifgas zodat ze het leven lieten. Officieel was Mauthausen geen vernietigingskamp, maar moord was er aan de orde van de dag. Gedurende de oorlog werden in het kamp 200.000 gevangenen gehouden. Hiervan overleed ongeveer de helft. Toen de oorlog op zijn eind liep propten de Duitsers het kamp vol met gevangenen. Na de oorlog overleden nog veel gevangen in ziekenhuizen.

Gevangen werden gekleed in blauw-witte overalls, maar ook in uniformen van buitenlandse soldaten. Op de kleding was een gekleurde driehoek te zien waarop naast de nationaliteit van de slachtoffers ook met een letter het delict was aangegeven waaraan de gevangenen zich schuldig zouden hebben gemaakt.

Concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk
Concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk

Aribert Heim als nazi-arts

De Oostenrijker Aribert Heim werkte in het concentratiekamp en voerde er medische experimenten uit op gevangen. Heim verbleef volgens bronnen slechts twee maanden in het kamp. In het kamp werd hij vanwege zijn experimenten op gevangenen kreeg hij de bijnaam ‘Dr Death’. Heim zou onder meer gevangen zonder narcose hebben geopereerd en joden direct in het hart hebben geïnjecteerd met gif. Op die manier zou hij hebben willen uitvinden welk gif het snelste werkte.

Heim in 1959
Heim in 1959
Tijdens de bevrijding van kamp Mauthausen door de Amerikanen probeerde kampcommandant Franz Ziereis te ontkomen in het pak van een gevangene. Een van de gevangene herkende hem echter waarop Amerikaanse soldaten hem beschoten. De kampcommandant raakte gewond, maar legde voor hij overleed verklaringen af over de misdaden die in het kamp waren begaan.

Na de oorlog werd Heim door Amerikaanse soldaten gevangengenomen en in een kamp voor krijgsgevangen geplaatst. Hij werd echter vrijgelaten en werkte hierna als gyenecoloog in de Duitse plaats Baden-Baden. Toen hij hoorde dat de Oostenrijkse politie hem zocht om hem te berechten voor begane oorlogsmisdaden vluchtte hij. Volgens de geruchten vertrok hij naar Spanje en daarna naar Zuid-Amerika.

Nazi-jacht

Een jacht op de nazi volgde. Tot voor kort geleden leefden velen in de veronderstelling dat Aribert Heim nog vrij rondliep. De Oostenrijkse regering loofde dit jaar zelfs nog een beloning van 50.000 euro uit voor informatie die zou leiden tot aanhouding van de nazi-arts. In oktober 2008 verscheen echter een boek van de Israëliër Danny Baz. Hierin meldt Baz dat hij vroeger lid was van een groep nazi-jagers die onder meer jacht maakte op Dr Death. Hij schrijft dat Heim in 1982 door de nazi-jagers in Canada werd gevonden, ontvoerd en vervolgens voor de kust van Californië werd vermoord.

Foto genomen in een barak in een concentratiekamp
Foto genomen in een barak in een concentratiekamp

De reden dat zijn familie geen melding maakte van het overlijden van de nazi is volgens Baz dat Heim nog pensioen ontving. Als ze melding hadden gemaakt van zijn overlijden was deze geldstroom gestopt.

Volgens het Simon Wiesenthalcentrum, dat gespecialiseerd is in opsporing van oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog, klopte het verhaal van Baz echter niet. Heim zou in 1986 nog een brief aan zijn familie hebben geschreven. Heim leeft volgens de medewerkers van het Wiesenthalcentrum nog steeds in Spanje of Zuid-Amerika.

Tarek Farid Hussein

Op woensdag 4 februari 2009 meldden de Duitse publieke omroep ZDF en de Amerikaanse krant New York Times dat Heim in 1992 gestorven was in Caïro. Hij zou lange tijd in Egypte hebben gewoond onder de naam Tarek Farid Hussein en zich hebben bekeerd tot de islam. Klik hier voor meer informatie.

Meer Tweede Wereldoorlog
Boek: Josef Mengele, Nazi-arts – Zijn leven, en misdaden

×