Dark
Light

Vlaamse zanger Eddy “onvoorstelbaar” Wally overleden

‘The Voice of Europe’ is niet meer
2 minuten leestijd
Eddy Wally in 2008 (cc - Bert Heymans)
Eddy Wally in 2008 (cc - Bert Heymans)

De Vlaamse volkszanger Eddy Wally is zaterdagavond op 83-jarige leeftijd overleden. De artiest werd onder meer bekend met hits als Chérie, Als marktkramer ben ik geboren en Ik spring uit een vliegmachien. Vanwege gezondheidsproblemen trad hij al enkele jaren niet meer op.

Eddy Wally werd in de zomer van 1932 geboren in Zelzate onder de naam Eduard René Van De Walle. Zijn vader, die al op jonge leeftijd overleed, was markthandelaar waardoor Eddy Wally in werkelijkheid als “zoon van een marktkramer” werd geboren. Toen de zanger in de weverij in Sas van Gent werkte, leerde hij zijn latere vrouw Mariëtte Roegiers kennen.

Al op jonge leeftijd werd Eddy Wally getrokken door de muziek. Hij leerde accordeon en mondharp spelen en opende begin jaren zestig een dancing in het Vlaamse dorpje Ertvelde. Hier werd in 2006 een beeld voor de zanger opgericht. Zijn geld verdiende Wally lange tijd door op Vlaamse markten handtassen te verkopen.

Zijn muzikale carrière kreeg vorm toen hij in contact kwam met de Nederlandse zanger en producer Johnny Hoes. Samen met hem nam hij in 1966 zijn eerste nummer op: Chérie. Het lied werd een doorslaand succes. In de Vlaamse hitparade steeg het nummer naar de eerste plaats en hij won een gouden plaat. Zijn hele carrière door zou Chérie zijn grootste succesnummer blijven.

Het nummer opende de deuren voor de zanger. Ook in het buitenland gaf hij hierdoor geregeld optredens. Hoewel hier geen sprake was van enorme successen was Eddy Wally zo overtuigd van zijn eigen internationale doorbraak dat hij zich ging presenteren als “The Voice of Europe”, in navolging van Frank Sinatra met wie hij zichzelf graag vergeleek.

Sinds 2011 zat de artiest in een verzorgingstehuis. In 2012 nam hij met een concert afscheid van de Vlaamse showbizz. Afgelopen feestdagen werd hij opgenomen in het ziekenhuis vanwege problemen met zijn sondevoeding. Een paar weken geleden werd hij ontslagen uit het ziekenhuis. Waaraan Eddy Wally uiteindelijk is overleden is niet bekend.

Eddy Wally als cultfiguur

In de laatste jaren van zijn carrière was Eddy Wally meer bekend als cultfiguur dan als zanger. Hij viel op door zijn typische manier van praten, zijn stopwoorden (“gewéldig”, “wauw”, “onvoorstelbaar”, “oh my god”) en bizarre uitspraken in allerhande televisierubrieken. In 2003 beloonde het programma Kopspijkers de zanger met de zogenaamde Gouden Ezel, voor een fragment waarin Eddy Wally beweert live te zingen, maar overduidelijk playbackt:

Ook veel herhaald zijn fragmenten waarin Eddy Wally voor het programma ‘De Slimste Mens’ op geheel eigen wijze omschrijvingen geeft van allerhande zaken. Hieronder bijvoorbeeld het fragment waarin de artiest spreekt over onder meer Guantanamo Bay, waterboarding en de ‘E-pad’.

https://www.youtube.com/watch?v=5WXEX6HpHHs

CD Het allerbeste van Eddy Wally

×