Dark
Light

Yeomen Warders – Vleesetende Engelse bewakers

…bij de Tower of London
Auteur:
1 minuut leestijd
Yeomen Warders - cc
Yeomen Warders - cc

De Tower of London, het beroemde gebouwencomplex gelegen aan de oever van de rivier de Theems in Londen, wordt nog steeds bewaakt door mannen die gekleed zijn in ouderwets tenue. Deze bewakers van de Tower of Londen heten officieel Yeoman Warders, maar zijn beter bekend onder de naam Beefeaters.

Hoewel de mannen eigenlijk niet meer belangrijk zijn voor het bewaken van de Tower of Londen, hebben ze een toch een belangrijke functie. Vele duizenden toeristen bezoeken jaarlijks de beroemde Engelse toren en verwachten daar ook de beroemde bewakers aan te treffen. Ze vertellen toeristen hier geregeld over de geschiedenis van de Tower of Londen.

De functie van ‘Beefeater’ ontstond in 1485. Hendrik VIII stelde de mannen toen aan als persoonlijke lijfwacht en bewaker van de toren en de bijbehorende gevangenis. Wie tegenwoordig Beefeater wil worden moet minimaal 22 jaar in militaire dienst hebben gezeten.

Naamsverklaring

Er zijn verschillende verhalen over de herkomst van de opmerkelijke naam Beefeater. Een daarvan zegt dat de lijfwachten en bewakers van Hendrik VII ook werden gebruikt als voorproefers, waardoor ze dagelijks ongewoon veel vlees aten. Een andere verklaring zegt dat de bewakers goed betaald kregen. Vanaf het midden van de zeventiende eeuw zouden de bewakers Beefeaters genoemd worden, doordat ze dagelijks als beloning voor hun diensten een ongewoon groot rantsoen rundvlees ontvingen.

Een Beefeater over de geschiedenis van de Tower of Londen

×