Dark
Light

VOC-museumschip de Halve Maen verhuist naar Rotterdam

Auteur:
1 minuut leestijd
Aankomst van de Halve Maen in Hoorn in 2015
Aankomst van de Halve Maen in Hoorn in 2015 (Halve Maen Hoorn/Ed Post)

De replica van het VOC-schip de Halve Maen die de afgelopen jaren in de gaven van Hoorn lag, verhuist komend voorjaar naar Rotterdam.

Henry Hudson
Henry Hudson
De Halve Maen is wereldwijd bekend geworden als het schip waarmee Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC op zoek ging naar een nieuwe route naar de Oost. Zijn reis was het begin van de kolonie Nieuw-Nederland en het latere New York. Het schip is daarmee symbool geworden voor de Nederlandse bijdrage aan de Amerikaanse geschiedenis.

Het huidige museumschip de Halve Maen is een nagebouwde replica van het oorspronkelijke zeventiende-eeuwse jacht. Het is in 1989 gebouwd op initiatief van dr. Andrew Hendricks, een Amerikaan met Nederlandse roots, die hiermee de herinnering aan de bijdrage van de Nederlandse kolonisten aan de Amerikaanse geschiedenis levend wil houden.

Naar Rotterdam

Het schip is eigendom van het New Netherland Museum in New York. Dit museum gaf de Halve Maen voor een periode van vijf jaar in bruikleen gegeven aan de stad Hoorn. Die periode is bijna verstreken. Het schip komt komend voorjaar in de Rotterdamse Delfshaven te liggen, voor het VOC-D gebouw. Tussen mei en augustus speelt de Halve Maen vervolgens een rol tijdens het festijn “Delfshaven 400”. Daarna zal het schip deelnemen aan Sail Amsterdam.

Ook interessant: Batavia dreigt voor tweede keer te vergaan
…en: Klompen in Michigan: Hollandse folklore in de Verenigde Staten

×