Volkslied nazi-Duitsland gezongen voor tennis-interland

Tijdens de openingsceremonie van de Fed Cup-ontmoeting tussen Amerika en Duitsland zorgde de organisatie voor grote ophef, door een zanger het eerste couplet van het Duitse volkslied ten gehore te laten brengen. Dit couplet wordt geassocieerd met de nazi’s en werd in 1952 geschrapt.

Die informatie had de organisatie van de internationale tenniswedstrijd kennelijk nog niet bereikt. De melodie is nog altijd hetzelfde maar tegenwoordig wordt alleen nog het laatste couplet van het oude volkslied gebruikt. Hierin wordt vooral de nadruk gelegd op eendracht, recht en vrijheid. In Hawaï bracht een ingehuurde zanger echter vol overgave het nationalistische eerste couplet ten gehore:

“Deutschland, Deutschland über alles
über alles in der Welt,
wenn es stets zu Schutz und Trutze
brüderlich zusammenhält.
Von der Maas bis an die Memel,
von der Etsch bis an den Belt,
Deutschland, Deutschland über alles,
über alles in der Welt!”

De speelsters van het Duitse team probeerden de zanger nog te overstemmen door heel hard de correcte tekst te zingen, maar het geluid stond daarvoor te hard.

- advertentie -

Boek: Duitsland, biografie van een natie

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: