/

Volkslied van Bosnië en Herzegovina – Intermeco

Vlag van Bosnië en Herzegovina
Vlag van Bosnië en Herzegovina

Het volkslied van Bosnië en Herzegovina is Intermeco. Dit door Dušan Šestić gecomponeerde lied werd op 10 februari 1998 officieel aangenomen. Net als bijvoorbeeld het volkslied van Spanje heeft het nationale lied van Bosnië en Herzegovina officieel geen tekst.

De staat Bosnië en Herzegovina is relatief jong. Het land scheidde zich in 1992 officieel af van het voormalige Joegoslavië. Deze gebeurtenis zorgde voor veel onrust. Anders dan veel Bosnische Kroaten (Bosniakken) was de meerderheid van de Bosnische Serviërs tegen de onafhankelijkheid. Zij hadden een referendum daarover geboycot. Uiteindelijk mondde de onrust uit in de gewelddadige Bosnische Burgeroorlog (1992-1995). Het Verdrag van Dayton maakte in 1995 een einde aan de oorlog en bepaalde dat de jonge staat werd opgedeeld in twee afzonderlijke staten, namelijk de Federatie van Bosnië en Herzegovina en de Servische Republiek.

In 1998 kreeg Bosnië en Herzegovina een eigen vlag en een jaar later werd dus het volkslied aangenomen. De Bosniërs hadden eerder al een volkslied, getiteld Jedna si Jedina. In het Verdrag van Dayton was echter vastgesteld dat dit volkslied vervangen moest worden omdat het lied niet door alle bevolkingsgroepen werd gewaardeerd. De afgelopen decennia zijn er verschillende pogingen gedaan een tekst te vinden voor het volkslied van Bosnië en Herzegovina. Tot dusver zonder succes.

Instrumentale volkslied van Bosnië en Herzegovina:

Bekijk meer over:

Muziekgeschiedenis, Volksliederen

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: