Voormalig Auschwitz-bewaker aangeklaagd

In Duitsland is een oud-SS’er aangeklaagd, omdat hij zou hebben geholpen bij de moord op 170.000 mensen in concentratiekamp Auschwitz. Het Openbaar Ministerie in Dortmund heeft dat maandag bekendgemaakt.


De naam van de 93-jarige Duitser is niet openbaar gemaakt. Wel is duidelijk dat hij uit Lippe komt. De man heeft erkend dat hij in Auschwitz heeft gewerkt, maar ontkent dat hij betrokken was bij de massamoord die daar plaatsvond.

Het Openbaar Ministerie houdt de oud-SS’er echter wel medeverantwoordelijk. De man moet volgens de aanklager welke methodes er werden toegepast om mensen in Auschwitz te doden en beseft hebben dat het dodelijke systeem alleen kon werken dankzij medewerking van mensen als hijzelf.

Selectieprocessen

De man werkte volgens het OM van 1942 tot 1944 in Auschwitz. Hij zou onder meer als bewaker aanwezig zijn geweest bij de beruchte selectieprocessen van Auschwitz-Birkenau, waarbij de nazi’s bekeken wie nog sterk genoeg was om te werken en wie direct naar de gaskamer moest.

- advertentie -

Bekijk ook: Foto’s uit het Auschwitz Album van Lili Jacob

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: